Vsestranska soda bikarbona

Če gre verjeti nasvetom na spletu in v tisku, je soda bikarbona univerzalna rešitev za neštete tegobe – rešuje vse, od sončnih opeklin do svetovne gospodarske krize. No, ravno tako daljnosežnih učinkov morda res nima, a vseeno se obljubljajo izjemno raznolike koristi te soli. Nekateri članki navajajo 5 ali 10 presenetljivih učinkov sode bikarbone, drugi tudi po 100 ali več! Nekaj resnice gotovo je na tem, le paziti je treba, da ne začnemo sode uporabljati za prav vsako malenkost.

Uporaba v kuhinji

Najbolj znana je uporabnost sode bikarbone v kuhinji, čemur je ta sol pravzaprav tudi namenjena. Uporablja se kot sredstvo za vzhajanje, deluje lahko sama ali v obliki pecilnega praška. V osnovi soda bikarbona reagira s kislinami, pri čemer se sprošča ogljikov dioksid, ki poskrbi za vzhajanje in rahljanje mase – odlično za palačinke, torte, pecivo, pa tudi za kruh in celo cvrtje. Pecilni praški delujejo nekoliko drugače in jih je možno uporabljati še v mnogih drugih situacijah – imajo okoli 30% sode bikarbone, drugi dodatki pa pospešujejo reakcije in omogočajo učinkovito uporabo tudi brez kislin. Na ta način se izognemo tudi značilnemu jedkemu priokusu, ki ga lahko pusti soda.

Vplivi na zdravje

Soda bikarbona se predstavlja tudi kot koristna za zdravje. Uživanje raztopine z vodo se priporoča predvsem tistim, ki se soočajo s prebavnimi težavami, zgago in bolečinami v želodcu. Prav tako se pasta iz sode bikarbone pogosto uporablja za lajšanje in zdravljenje opeklin, za učinkovito umivanje zob, pomaga tudi pri nadležnih pikih insektov. Nadalje se lahko pripravi v obliki dezodoranta, pomaga pa tudi pri zatiranju zadaha.

Čiščenje s sodo bikarbono

Prav tako se med znane in priljubljene aplikacije sode bikarbone uvršča čiščenje. Na ta način lahko čistimo marsikaj, od kuhinjske posode, perila, pultov in delovnih površin, do industrijskih površin in občutljivih strojev. Pogosto se uporablja za čiščenje vozil in odstranjevanje rje, pa tudi za temeljito čiščenje gospodinjskih naprav, predvsem v kombinaciji s kisom. Kot zanimivost – soda bikarbona z oblačil učinkovito odstranjuje celo prah uranovih oksidov, ki je povzročal težave znanstvenikom in inženirjem pri izdelavi prvih atomskih bomb.

Za učinkovito čiščenje se uporabljajo različni preparati, odvisno od naloge. Lahko se uporabi kar sama sol, ki se recimo doda neposredno v pralni stroj. Večino površin pa najučinkoviteje očistimo s pasto, ki nastane, če dodamo sodi nekaj hladne vode.

Druge možnosti uporabe

Soda bikarbona je res vsestransko uporabna, zato nima smisla naštevati vseh možnosti. Seveda pa se je pametno dobro pozanimati, kako učinkovita je lahko pri nalogi, za katero jo nameravamo uporabiti. Lahko se namreč zgodi, da z uporabo sode bikarbone naredimo tudi več škode kot koristi. Predvsem ne smemo pretiravati z uživanjem te soli, saj lahko hitro povzroči neravnovesje in spremeni pH prebavil.

Sodo bikarbono lahko uporabite tudi kot suh šampon za pse, če bi radi osvežili njegov kožuh. O ostalih vrstah šamponov pa preberite v članku na povezavi.

Iz iste kategorije:

You may also like