Spletne strani in domene

Dandanes ima skorajda vsako podjetje izdelano svojo lastno spletno stran. Brez nje ni mogoče ohraniti konkurenčnost in prepoznavnost na hitro se spreminjajočem trgu. Za pravilno delovanje poslovne ali druge spletne strani igra domena pomembno vlogo. Služi kot prepoznavno ime podjetja ali druge združbe na spletu. Obenem omogoča, da obiskovalci hitro najdejo pravilni naslov spletne strani z uporabo brskalnika na računalniku, pametnem telefonu, tablici in drugih napravah. Strežniki pa gostijo vso spletno kodo in druge informacije in brez njih posamična stran tudi ne more delovati. 

Zakaj je domena potrebna za delovanje spletne strani?

Vsaka spletna stran potrebuje svoje edinstveno ime. Tako jo uporabniki lažje najdejo na spletu, ko potrebujejo opraviti nakup, dostopati do elektronske pošte poslovnih kontaktov in podobno. Zato je domena ključnega pomena, če želi spletna stran si izoblikovati in ohraniti svojo edinstveno prepoznavnost. 

Dandanes skoraj vsako podjetje ima svojo spletno stran, ki je ključna za ohranjanje konkurenčnosti.

Delovanje spletnih strani pa je izključno odvisno od strežnikov oziroma gostovanja. Na strežnikih se hrani vsa HTML in druga računalniška koda, ki je zadolžena za pravilno prikazovanje in delovanje spletne strani. Uporaba domene nam omogoča, da se lahko povežemo na želen strežnik. S tem se močno poenostavi uporaba spleta in 

IP naslovi in domene

Vsak strežnik uporablja IP naslov, ki izgleda kot serija različnih številk. Če se želimo povezati na omenjen strežnik ali del strežnika, kjer se nahaja spletna stran, bi si morali zapomniti IP naslov. To je nepraktično, zato se uporabljajo domene, saj si jih ljudje veliko lažje zapomnijo. Služijo pa tudi kot imena spletnih strani in so s poslovnega vidika zato zelo pomembne. 

IP naslove bi si bilo nemogoče zapomniti za vsako spletno stran. Delujejo kot fizični naslov, ki pove računalniški napravi na kateri strežnik se more povezati. Domene pa so povezane z DNS strežniki, ki samodejno usmerijo brskalnik obiskovalca spletne strani na pravi naslov.

Kaj je domena vrhovne ravni?

Vzpostavitev spletne strani zahteva, da si uporabnik izbere primerno končnico. Pravimo ji tudi domena vrhovne ravni. Lahko je mednarodne izvedbe, kot so .com, .org in podobno. Lokalne izvedbe domen vrhovne ravni pa so .si, .de, .it ter tako naprej. Lokalne izvedbe so namenjene uporabi za podjetja in druge organizacije izključno v določeni državi. 

Lokalne domene uživajo višje zaupanje lokalnih prebivalcev, zato so odlična izhodiščna točka za širjenje poslovanja v določeni državi. Niso pa primerne za doseganje novih kupcev na svetovnem nivoju ali v drugih državah, ki jim končnica ni poznana.

Svetovne domene so odlične za globalne trgovine, forume in druge aktivnosti, niso pa najboljša izbira za lokalno poslovanje. V vsakem primeru pa je potrebno pri izbiri imena za spletno stran izbrati tudi najbolj primerno končnico. Tako je mogoče lažje in hitreje dostopati do ciljnega občinstva in posledično tudi razširiti poslovanje na druge države ali regije sveta.

Iz iste kategorije:

You may also like