Nekoliko natančnejša definicija okulista

Zagotovo prav vsak ve, kdo je okulist in kakšna je njegova primarna funkcija. A če bi morali tovrstni poklic oziroma naziv nekoliko podrobneje opredeliti, verjetno vse skupaj ne bi bilo tako preprosto.

Okulist je torej zdravnik, ki se je izobraževal oziroma šolal na medicinski fakulteti ter je nato opravil še specializacijo za očesne bolezni. Med drugim takšna oseba zna na primer odkrivati očesne bolezni in motnje, lahko predpisuje najrazličnejše očesne pripomočke, na primer vrste očal in kontaktne leče. Prav tako lahko opravlja nekatere operativne posege na očeh.

Continue Reading

Probiotiki prebavilom pomagajo pri presnavljanju hrane

Probiotiki so živi mikroorganizmi

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki imajo lahko na zdravje gostitelja ugoden vpliv, seveda če jih ta zaužije v zadostni meri. Sicer pa se že v samem imenu skriva njihov pomen. Beseda probiotik izhaja iz grškega jezika in pomeni za življenje.

V našem telesu probiotiku prebavilom pomagajo pri presnavljanju hrane, ki se je zaužije, prav tako sintetizirajo vitamine, zlati iz skupine B, kratkoverižne maščobne kisline, aminokisline. Pomagajo tudi pri gibanju črevesja. Ne nazadnje takšni mikroorganizmi lahko vplivajo tudi na delovanje imunskega sistema.

Continue Reading

Hitri testi za zaznavo SARS CoV-2

Uporaba hitrih testov za zaznavo virusa SARS CoV-2 nam lahko močno olajša življenje. Vsi uradni testi za samotestiranje Covid so odobreni s strani NIJZ-a ter uvrščeni na seznam EU z vso ustrezno dokumentacijo. Z njihovo uporabo se lahko prepričamo na hiter in učinkovit način, da ne prenašamo virusa in ne predstavljamo grožnje za druge ljudi. Z njimi imamo omogočen dostop do šole ali delovnega mesta. Uporabijo pa jih lahko tudi delodajalci, da tedensko testirajo zaposlene proti omenjenemu virusu, kar poveča varnost v določenem podjetju oziroma dejavnosti.

Continue Reading

Kateri so glavni terpeni v konoplji?

Konopljina bilka

Kratek vodnik po priljubljenih terpenih konoplje

Od tisočih rastlin, ki vsebujejo terpene, jih daleč največ vsebuje konoplja. Te močne spojine  opredeljujejo okus, vonj in učinke te rastline. V zadnjem desetletju pa sta uživanje in raziskovanje terpenov v konoplji eksplodirala. Z naraščanjem zavedanja učinkov terpenov tako pri okusu kot pri uporabniških izkušnjah, čedalje več uporabnikov konoplje vključuje vsebino terpenov pri izbiri vrste konoplje.

Poseben vonj različnih vrst konoplje je posledica kombinacije terpenov te rastline, ki prav tako neposredno vplivajo na duševne in telesne izkušnje, ki jih boste imeli po zaužitju rastline.

Continue Reading

Kruhovi cmoki

Kruhovi cmoki so nastali iz potrebe po izkoristku stare hrane. Star kruh, ki ga predelamo v cmoke, tako dobi novo življenje kot izredno okusna priloga. Kruhovi cmoki so bili včasih predvsem kmečka hrana, ki so jo delali po potrebi – če je ostajal posušen domač kruh, danes pa kruhove cmoke z izbranimi dodatki tudi vrhunski kuharji povzdigujejo v višave.

Continue Reading

Naše telo zeolit prepozna kot lastno snov

Zeolit je zelo močan razstrupljevalec

Zeolit je povsem naraven, varen ter nestrupen mineral oziroma vulkanski kamen. Naše telo ga prepozna kot lastno snov. Nima negativnih kontraindikcij, ne vsebuje aditivov živalskega izvora, konzervansov ali E-jev. Prav tako nima nikakršnih sinergij z drugimi konvencionalnimi medicinskimi, alternativnimi zdravili ali prehranskimi dopolnili.

Zeolit se ne kopiči v telesu, ker se z znojem, blatom ali urinom v celoti izloči iz njega. Pri njem ne obstaja možnost prevelikega odmerjanja. Torej ni nikakršne nevarnosti za predoziranje.

Continue Reading

Liposomalni vitamin C krepi imunski sistem

vitamin C

Prehransko dopolnilo v tekočini, ki vsebuje liposomalni vitamin C v visokih odmerkih, se od običajnih dodatkov razlikuje po tem, da nudi boljšo biološko razpoložljivost, kar pomeni, da se učinkoviteje absorbira v telesu oziroma v krvi, pri čemeru mu pomagajo liposomi. Liposomske membrane ščitijo hranilne snovi in omogočajo, da se le-te neposredno sproščajo v celice.

Liposomska oblika prehranskega dodatka običajno zadržuje višje koncentracije hranilnih snovi. Pri navadnih dodatkih v visokih odmerkih se učinkovine ne absorbirajo dobro v telo, pri čemer jih prebavni trakt tudi izloči, saj se tu razgradijo in ne pridejo v celoti do krvnega obtoka. Več o tem, kako deluje in na kaj vpliva liposomalni vitamin C, si lahko preberete na spletni strani https://www.hisa-zdravja.si/liposomalni-vitamin-c-150-ml.

Continue Reading

Stabilna in zložljiva vadbena klop za trebušnjake

vadbena klop za trebušnjake

Telovadna klop za trebušnjake, ki jo lahko uporabljate v udobju vašega doma, mora imeti kompaktno ogrodje in robustne okvirje, da lahko nudi optimalno mero stabilnosti, ki jo potrebujete za izvajanje vaj za trebuh. Tako se fitnes oprema v višjem kakovostnem rangu ne bo premikala po podu in praskala tal.

Bench naprava za trebušne mišice je primerna za vse starosti in za vse stopnje telesne pripravljenosti. Zato vadbeno postajo lahko uporabljajo tako rekreativni fitnes navdušenci kot profesionalni športniki, ki želijo pridobiti moč v trebušnih mišicah. Fitnes klop za trebušnjake je tudi udobna za hrbet in predel zadnjice, saj je izdelana iz kakovostne podlage in udobnih prednjih obročev, ki jih zaobjemajo kolena.

Continue Reading

Depresija v modernem svetu

V današnjem svetu so vedno bolj pogoste različne mentalne bolezni. Temu je večinoma tako, saj smo podvrženi velikim stresom in izzivom, ki nam otežujejo življenje. Trenutno je najbolj v ospredju ravno depresija, ki jo lahko opazimo pri ljudeh vseh starosti. Depresija povzroča občutke nemoči, žalosti ter splošne izgube zanimanja za življenjske stvari. Če je ne prepoznamo in pričnemo postopek zdravljenja, se lahko razvijejo resne psihološke in čustvene težave, ki vplivajo na naš vsakdan v službi in doma.

Continue Reading