Področja, kjer se zeolit pogosto uporablja

Ali ste vedeli, da je v naravi do danes identificiranih več kot 45 vrst naravnih zeolitov? Gre za mehko kamnino vulkanskega izvora, ki ima edinstvene fizikalne in kemijske lastnosti. Zaradi tega je vsestransko uporaben na različnih področjih.

O zeolitu bi lahko rekli, da je kot nekakšen filter ali molekularna goba, ki nase veže oziroma absorbira številne škodljive kemikalije. Med ključnimi lastnostmi zeolita je potrebno izpostaviti tudi naslednje:

  • njegovo strukturo sestavlja nešteto luknjic oziroma odprtin na molekularni ravni,
  • je hidrofilen, kar pomeni, da absorbira in odstrani vodo do 60 % svoje teže,
  • ima visoko kapaciteto ionske izmenjave, zato lahko nase veže različne elemente in spojine.
Za izboljšanje zdravja in splošnega počutja se zeolit uporablja predvsem za razstrupljanje telesa.

Zaradi vseh omenjenih lastnosti, ima ta naravni mineral zelo širok spekter uporabe. Poglejmo si, na katerih področjih je še posebej priljubljen:

Uporaba zeolita za izboljšanje splošnega počutja ljudi

Z vidika izboljšanja zdravja in splošnega počutja ljudi, se zeolit uporablja predvsem pri razstrupljanju telesa. Z njegovim uživanjem poskrbimo, da nase veže težke kovine, toksine in proste radikale, prav tako pa prispeva k normalnemu delovanju prebavnega sistema.

Uporaba zeolita v živinoreji

Delovanje zeolita v človeškem telesu je zelo podobno tudi pri živalih. Zato se tudi v živinoreji pogosto uporablja kot prehransko dopolnilo, ki čisti in razstruplja organizem živali. To prispeva k njihovemu dobremu zdravju in poveča kakovost proizvedenih izdelkov.

Uporaba zeolita v vrtnarstvu in kmetijstvu

V tem primeru deluje kot odličen filter in upravljalec okolja, ki nase veže vodo in hranila ter jih dovaja neposredno do koreninskega sistema rastlin. Zato se ga pogosto uporablja kot medij za izboljšanje vlažnosti tal in zadrževanje hranil v zemlji ter kot gnojilo. Hkrati pa iz zemlje odstrani težke kovine, toksine in proste radikale. 

Uporaba zeolita pri čiščenju okolja

Edinstvena sestava zeolita mu zagotavlja pomembne fizikalne in kemijske lastnosti, zaradi katerih je eden najbolj uporabnih mineralov pri čiščenju okolja. Uporablja se ga pri čiščenju amonijaka v blatu čistilnih naprav, pri čiščenju odpadnih voda, pri biološkem čiščenju in tudi pri čiščenju smetarskih tovornjakov.

Uporaba zeolita v gospodinjstvu

Tudi v gospodinjstvu je uporaba zeolita zelo vsestranska. Zelo pogosto se ga uporablja pri proizvodnji detergentov in čistil, zato vam je danes na voljo širok izbor čistil z zeolitom, ki na popolnoma naraven način odstranijo vse nečistoče.

Uporaba zeolita v gospodinjskih aparatih

Naravni zeolit že vrsto let uporabljajo tudi vsa velika podjetja, specializirana za filtriranje in čiščenje zraka v zaprtih prostorih. Zato ga boste našli v obliki filtra v vseh ionizatorjih oziroma čistilcih zraka. Vse pogosteje pa se ta naravni mineral uporablja tudi v pomivalnih strojih, kar pripomore k hitrejšemu in učinkovitejšemu sušenju posode.

Seveda pa to še zdaleč niso edina področja uporabe zeolita. Zaradi sovjih edinstvenih lastnosti ga uporabljajo tudi v ribogojstvu, industriji ogljikovodikov in na številnih drugih področjih.

Iz iste kategorije:

You may also like