Probiotiki prebavilom pomagajo pri presnavljanju hrane

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki imajo lahko na zdravje gostitelja ugoden vpliv, seveda če jih ta zaužije v zadostni meri. Sicer pa se že v samem imenu skriva njihov pomen. Beseda probiotik izhaja iz grškega jezika in pomeni za življenje.

V našem telesu probiotiku prebavilom pomagajo pri presnavljanju hrane, ki se je zaužije, prav tako sintetizirajo vitamine, zlati iz skupine B, kratkoverižne maščobne kisline, aminokisline. Pomagajo tudi pri gibanju črevesja. Ne nazadnje takšni mikroorganizmi lahko vplivajo tudi na delovanje imunskega sistema.

Kdaj uživati probiotike

Na sploh je uživanje probiotikov priporočljivo tako za preventivo kot za zdravljenje. Redno uživanje učinkovito pomaga ohranjati zdravo okolje prebavil. Za naše dobro počutje in imunski sistem je še kako zelo pomembno stabilno črevesje mikrobiote.

Probiotiki se uživajo za zdravljenje kot za preventivo

Uživanje tovrstnih živih mikroorganizmov se priporoča predvsem, ko se število koristnih bakterij zmanjša oziroma se razrastejo škodljivo mikroorganizmi. Dobrodošli so torej ob jemanju antibiotikov, pri okužbi prebavil, tako virusni kot bakterijski, na potovanju oziroma ob menjavi okolja, po zaužitju določene vrste hrane.

Ključne koristi probiotikov

Probiotiki lahko poleg omenjenega pomagajo še pri številnih drugih težavah. Pomagajo pri laktozni preobčutljivosti, nadzirajo naseljevanje bakterije Helicobater pylori, preprečujejo driske, pospešujejo vsrkavanje mineralov, zmanjšujejo raven holesterola, znižujejo krvni tlak, sodelujejo pri razstrupljanju telesa ter nastajanju kratkoverižnih maščobnih kislin.

Koristi in miti probiotikov

Najbolj priljubljena probiotična živila

Med najbolj priljubljena probiotična živila sodijo probiotični jogurti. Navadno jogurtom probiotične seve bakterij dodajo šele ob koncu proizvodnje. Tedaj se mlečnokislinska fermentacija v prisotnosti primarnih bakterij že konča.

Ker nekateri sevi probiotičnih bakterij lahko sami povzročijo želeno fermentacijo mleka, primarne bakterije niso potrebne. V zadnjih letih se na trgu pojavljajo novi probiotični izdelki, kot so probiotični sir, skuta in celo probiotična klobasa.

Probiotiki in prehranski dodatki

Dandanes so vam na voljo številni probiotični prehranski dodatki. Nekateri med njimi so precej manj učinkoviti kot drugi. Ravno zato je še toliko pomembneje, da se pred nakupom dovolj dobro pozanimate o njihovi sestavi.

Pri nakupu tovrstnih prehranskih dodatkov je treba nujno upoštevati navodila, jemanje probiotikov pa naj ne bo redno. Prav tako je treba izbrati dovolj kakovostne. Seveda ne pričakujte, da bodo probiotiki samo v nekaj dneh izboljšali delovanje vašega črevesja. Traja namreč lahko tudi do več tednov, preden boste lahko občutili razliko.

Iz iste kategorije:

You may also like