Priporočila za nakup novih smuči

Smuči s poudarjenim stranskim lokom so se na trgu pojavile pred dobrim poldrugim desetletjem. Pred tem so ljudje smučali na sulicah, ki so si bile zelo podobne, saj so se med seboj razlikovale le po trdoti. Prav vse pa so bile dokaj dolge in špičaste.

Po uvedbi smuči s poudarjenim stranskim lokom se je spremenilo veliko. Pri izbiri smuči dolžina ni več na prvem mestu. Najpomembnejši kriterij je namembnost smuči, ki je pogojena s stranskim lokom. Posledica na trgu se kaže v pojavu več različnih vrst razredov smuči. V nadaljevanju podajamo nekaj koristnih priporočil za nakup novih smuči.

1. Premišljeno odgovorite na zastavljena vprašanja

Še preden sploh vstopite v specializirano s smučmi in drugo smučarsko opremo, si odgovorite na naslednja vprašanja:

  1. Kakšno je moje smučarsko znanje?
  2. Kakšna je moja telesna pripravljenost?
  3. Kako bom smučal/-a?
  4. Kje bom smučal/-a?
  5. Kako pogosto bom smučal/-a?

Ko boste premišljeno odgovorili na vseh pet zastavljenih vprašanj, se bo širok in pester krog ponudbe smuči za vas bistveno zmanjšal. Sedaj nastopi čas za vstop v trgovino in nakupovanje smuči se lahko prične.

2. Slalomske ali veleslalomske smuči?

Ker so slalomske in veleslalomske smuči še vedno glavna izbira številnih smučarjev, vam priporočamo, da se najprej osredotočite na smuči teh dveh razredov.

Slalomske in veleslalomske smuči so najboljša izbira za smučarje, ki uživajo na urejenih smučiščih in pri smučeh iščejo predvsem natančnost, odličen oprijem robnikov, odzivnost in športno dinamičnost.

Slalomske smuči imajo geometrijo zasnovano tako, da z njimi po robnikih lahko izpeljete kratke slalomske zavoje, obenem lahko vlečete tudi precej daljše loke. Dolge so med 150 in 175 cm, njihov radij pa meri med 11 in 13,5 metra.

Veleslalomske smuči so namenjene smučarjem, ki uživajo v večjih hitrostih in daljših zavojih. Dolge so med 175 in 200 cm, njihov radij znaša od 17 metrov dalje.

3. »All Round« ali »All Mountain« smuči?

All Round je angleški izraz za smuči vsegorskega razreda. All Mountain smuči pa so v primerjavi z njimi še bolj vsestranske in so nekoliko širše, kar zmanjšuje njihovo odzivnost. Kljub temu pa jim ravno širina omogoča večjo ploskovnost v mehkejših pogojih.

Razlika med moškimi in ženskimi smučmi

Proizvajalci posebno pozornost namenjajo izdelavi smuči za ženske. V primerjavi z moškimi so veliko lažje, vezi so pomaknjene naprej, zato so tudi lažje vodljive in lažje za menevriranje. Če ste torej predstavnice nežnejšega spola, priporočamo, da izbirate izključno med smučmi za ženske.

Če se želite pred nakupom smuči še podrobneje seznaniti s pomembnejšimi dejstvi o smučeh, vam priporočamo, da si ogledate vodič za nakup smuči, ki ga najdete na spletnem portalu o športu, aktivnostih in zdravi prehrani. Ko ga boste natančno prebrali, bo nakup novih smuči za vas prava mala malica, smučanje z njimi pa nepozabno doživetje.

Iz iste kategorije:

You may also like