Največje prednosti polarizacijskih sončnih očal

Če ste tik pred nakupom novih sončnih očal, se verjetno med drugim ukvarjate tudi z mislijo, ali izbrati polarizacijska sončna očala ali ne. Seveda bo odločitev bistveno lažja in hitrejša, če se boste pozanimali tudi o tem, kakšna je razlika med polariziranimi in nepolariziranimi stekli.

Največje prednosti polariziranih sončnih očal izhajajo iz njihovih karakteristik. Prepuščajo namreč svetlobo, in to zgolj v eni ravnini valovanja. Vemo, da je svetloba elektromagnetno valovanje, za katerega je značilno, da se širi v vodoravni in navpični ravnini. Del valovanja odstrani polarizacija.

Ta vrsta očal omogoča prehod svetlobe samo v eni določeni ravnini valovanja.

Polarizacija očal za sonce za zmanjšanje bleščanja

Dobro je vedeti, katere prednosti vam lahko prinesejo nova polarizacijska sončna očala. V prvi vrsti vam lahko omogočijo učinkovito zmanjševanje bleščanja. To je pomembno predvsem v bolj močnem soncu in kjer je veliko površin, kjer se svetloba odbija. Takšna vrsta sončnih očal lahko dobro poskrbi tudi za zvečanje kontrasta slike.

Ko izbirate polarizacijska sončna očala, je obvezno vedeti, kako preveriti ali so v resnici polarizirana ali ne. Z njimi morate pogledati v ekran tablice ali pa pametnega telefona. Če na njem zagledate mavrični odsev ali pa neenakomerne črtaste lise, to pomeni, da so očala polarizirana. Vedeti pa je treba, da so za določena okolja takšna očala seveda manj primerna.

Kdaj ni dobro poseči po polariziranih sončnih očalih?

Kljub temu da vam polarizacijska sončna očala lahko prinesejo številne prednosti, včasih niso dovolj primerna izbira.

Omenjena sončna očala denimo niso ustrezna za pilote, saj jih ovirajo pri dobri preglednosti zaslonov. Prav tako se ne priporočajo za upravljanje strojev ali tehnološke opreme z digitalnimi zasloni. Odsvetujejo se tudi za smučanje, ker z bleščanjem lahko lažje ločimo sneg in led.

Kdo naj izbere polarizacijska sončna očala?

Sončna očala s polarizacijo so lahko izvrstna izbira za vse vodne športe, ker omogočajo zmanjšanje bleščanja zaradi odboja svetlobe od vode. Priporočajo se tudi za vožnjo z avtom ali pa s kolesom, ker dobro ščitijo pred bleščanjem, ki zmanjša preglednost ceste.

Ne nazadnje so omenjena sončna očala dobrodošla izbira za vse aktivnosti v naravi, ker z njimi okolico lahko vidite v še lepših barvnih odtenkih, obenem pa se oči pri tem še sproščajo.

Iz iste kategorije:

You may also like