Izdelajmo klon diska

Če želimo ustvariti popolno kopijo kateregakoli diska v našem računalniku ga moramo prvo klonirati. Kloniranje diska je postopek, kjer s pomočjo programske opreme izdelamo popolnoma enako kopijo trdega diska. Tako lahko kloniramo cel operacijski sistem na drug disk in ga uporabimo v primeru, da imamo s trenutnim diskov težave. Kloniranje diska ima številčne prednosti za posameznike in podjetja in ga lahko naredimo dokaj hitro.

Pravilno kloniranje diska

Če kupujemo nov, večji disk in ne bi radi na novo inštalirali celotnega operacijskega sistema, nam lahko kloniranje diska prihrani veliko časa. Enako velja za diske na katerih imamo veliko količino podatkov in bi jih radi zamenjali ali nadgradili, obenem pa bi radi v enem zamahu na njih presneli vse podatke.

Če kopiramo sistemske podatke (operacijski sistem) na nov disk je nujno izvesti kloniranje diska. Če tega ne naredimo se nam operacijski sistem ne bo naložil pravilno.

Kdaj uporabimo programsko opremo za kloniranje

  • V podjetjih, ko želimo namestiti enak operacijski sistem na več računalnikov hkrati
  • Če nadgradimo sistem na boljši trdi disk ali SSD
  • Ko želimo periodično izdelati kopijo celotnega računalnika zaradi varnost

Kloniranje diska je najbolj priporočeno za okolja, kjer si ne moremo privoščiti, da bi bili brez delujočega računalnika več ur ali celo dni. Če pa kupimo nov trdi disk ali SSD, pa nam ni potrebno na novo izvesti inštalacijo celotnega operacijskega sistema in programov, če naredimo kloniranje diska.

Preberite si še naslednji članek: Kaj storiti v primeru izgube podatkov na disku

Poglejmo si glavne razloge, ki vodijo do izgube vsebine na našem trdem disku

Kaj potrebujem?

Za kloniranje diska potrebujemo disk, ki je enake velikosti, kot vsi zapisani podatki trenutno na disku. Lahko je seveda tudi večji ampak ne sme pa biti manjši. Lahko je tudi SSD disk (Kingston, WD, Intenso, …) lahko pa tudi iz SSDja na trdi disk naredimo klon – načeloma medij ni važen dokler imamo dosti prostora.
Obstaja veliko različnih orodij s katerimi lahko izvedemo kloniranje diska. V Windows 7, 8 in 10 je že nameščeno orodja, ki lahko naredi sliko celotnega sistema v primeru, da bi ga morali obnoviti.

Če izvajamo kloniranje diska za podjetja ali večje projekte, je priporočeno to zaupati strokovnjakom. V bolj kompleksnih primerih kloniranja diskov (strežniki, raid sistemi ipd.), je težavnostna stopnja izdelave klona veliko večja in je najbolje, da se opravi strokovno.

V Sloveniji se za domensko končnico uporablja domena .si. Več o .si domenah pa v članku.

Iz iste kategorije:

You may also like