Kloniranje diska je izjemno orodje za vsak računalnik

Vzdrževanje našega računalnika je danes postalo lažje kot kadarkoli prej. Operacijski sistem se večinoma sam posodablja, odstranjuje grožnje in namešča gonilnike za nove naprave. Tudi elektronske komponente namiznih in prenosnih računalnikov so vedno bolj zanesljive in imajo veliko daljšo življenjsko dobo. Naši podatki pa potrebujejo največji nivo zaščite, ki nam ga lahko zagotovi kloniranje diska. S tem procesom poskrbimo, da prenesemo celotno vsebino spominskega medija na drugega.

Popolna kopija trdega diska ali SSD-ja

Naš računalnik ima na trdem disku ali SSD-ju nameščenih veliko podatkov, ki so nujni za njegovo pravilno delovanje. Poleg tega vsebuje tudi naše datoteke in programe. Te so:

  • Operacijski sistem
  • Gonilniki za naprave
  • Programi, ki jih potrebujemo za delo
  • Antivirusni programi
  • Avdio, video, pisarniške ter druge datoteke

Kloniranje diska nam omogoči, da izdelamo natančno repliko vsega, kar imamo na disku. Tako ne potrebujemo ponovno nameščati operacijski sistem, gonilnikov ter programov. 

Nameščanje operacijskega sistema na več računalnikov

V podjetjih se velikokrat zgodi, da je potrebno usposobiti za delo tudi po več računalnikov hkrati. Tukaj nam kloniranje diska močno olajša nalogo, saj ne potrebujemo nameščati operacijski sistem na vsak računalnik posebej. Dovolj je, da kloniramo trdi disk ali SSD, kjer imamo že vzpostavljen sistem, nato pa s kloniranjem prekopiramo vse podatke na več računalnikov. Tako si prihranimo ogromno časa in truda. Najbolje je, če so v tem primeru vsi računalniki enaki ali zelo podobni po strojni konfiguraciji, saj bomo morda drugače morali dodatno nameščati nekatere gonilnike.

Nadgradnja strojne opreme

V zadnje nekaj letih je vedno bolj popularno, da zamenjamo klasični trdi disk za SSD. Temu je večinoma tako, saj taka nadgradnja močno pohitri delovanje računalnika. Seveda nastane težava takrat, ko ugotovimo, da bomo morali vse ponovno nameščati na SSD disk. Kloniranje diska pa nam omogoča, da preprosto prekopiramo vsebino trdega diska in jo prenesemo na SSD. Pri tem moramo biti pozorni, da je SSD enako velik ali večji, kot celoten zaseden prostor na trdem disku.

Izognimo se popolni izgubi podatkov

Za domače uporabnike in podjetja je izredno pomembno, da zavarujemo podatke v primeru nezgode. S kloniranjem disku se zavarujemo pred:

  • Virusi, ki nam lahko onesposobijo računalnik
  • Težavami s operacijskim sistemom
  • Okvaro trdega diska

Če imamo podatke prekopirane na drug trdi disk ali SSD, lahko v primeru nezgode spominski medij v našem računalniku preprosto zamenjamo. Tako si zagotovimo, da nemoteno nadaljujemo z delom brez zamud.

Odlično podporo za primer izgube podatkov, kloniranja diskov in drugih ključnih operacij z občutljivimi informacijami lahko zasledimo na spletni strani www.xn--reevanjepodatkov-med.com. Na spletni strani imamo na voljo tudi ogromno odličnih informacij, kar se tiče varovanja naših podatkov.

Iz iste kategorije:

You may also like