Kaj storiti v primeru izgube podatkov na disku

Katastrofalna izguba podatkov predstavlja neprijetno situacijo za vsakega posameznika in podjetje. Na računalnikih dnevno shranjujemo veliko količino zaupnih informacij. Če pa nenadoma izgubimo dostop do njih, lahko to predstavlja veliko težavo. Vsak trdi disk je izpostavljen programskim in mehaničnim okvaram. Tako so električni udari, hekerski napadi, virusi, okvara magnetnih plošč in podobne nezaželene situacije dokaj pogoste. Proti njim se najlažje zavarujemo z rednim izdelovanjem varnostnih kopij. Če pa teh nismo izdelali, pa bomo potrebovali restavriranje podatkov iz našega spominskega medija.

Trdi disk
Vsak trdi disk je izpostavljen programskim in mehaničnim okvaram.

Pogosti razlogi za izgubo podatkov

Vsak spominski medij je izredno občutljiva naprava. Res je, da so dandanes računalniki, pametni telefoni, tablice in prenosniki zelo zanesljivi. Kljub temu pa je proces shranjevanja podatkov izpostavljen različnim nevarnostim, kot so izpadi elektrike, vibracije, odpoved katere izmed elektronskih komponent v disku ipd. To je tudi razlog, da je reševanje podatkov iz diska velikokrat potrebno na raznovrstnih računalniških sistemih. Poglejmo si glavne razloge, ki vodijo do izgube vsebine našega diska;

Starejši trdi diski so izpostavljeni okvaram

Diski starejši od petih let so izpostavljeni raznovrstnim okvaram. Temu je tako, saj se sčasoma elektro-motor, ki poganja magnetne plošče in bralno roko, iztroši. Priporočeno je, da stare diske zamenjamo z novejšimi ter se tako izognemo težavam.

Restavriranje podatkov iz spominskega medija

Izguba električne energije med delovanjem računalnika lahko poškoduje podatke

Kot prej omenjeno je proces zapisa in branja podatkov zelo občutljiv. Tako je kritično, da računalnik ne izgubi napajanja med delovanjem. V nasprotnem primeru lahko pride do okvare aplikacij, operacijskega sistema ipd. To se največkrat zgodi, če nepričakovano izgubimo električno energijo med uporabo računalnika. Reševanje podatkov iz diska je zelo pogosto v primerih, kjer je med zapisom podatkov prišlo do izpada električne energije.

Virusi in zlonamerna programska oprema lahko ugrabi ali izbriše naše podatke

Dandanes se ogromno informacij na poslovnih računalnikih izgubi, zaradi virusov in zlonamerne programske opreme. To lahko namestimo preko odpiranja elektronske pošte neznanih pošiljateljev. Enako pa jo je možno na računalnik namestiti z aplikacijami, ki vsebujejo skrite viruse in drugo nezaželeno programsko opremo. Virusi pa lahko tudi popolnoma izbrišejo trdi disk, SSD in druge spominske medije. 

Restavriranje diska se opravi s posebnimi orodji

Neglede na fizično stanje diska, se tehnik loti reševanja podatkov na različne načine. V veliko primerih je potrebno odpraviti samo logične napake na disku. Logične napake so težave s programsko opremo, gonilniki operacijskega sistem ipd.

Odpoved trdega diska, zaradi tehničnih težav, pa zahteva drugačen pristop. V tem primeru je potrebno sam spominski medij odpreti in prebrati vsebino magnetnih plošč. To tehnik stori s posebnimi orodji, ki so mu na razpolago za reševanje podatkov iz diska. V vsakem primeru je sam proces reševanja izredno uspešen. Vedno pa je priporočeno, da izdelamo varnostne kopije ključnih podatkov, saj si tako prihranimo veliko potencialnih težav.

Preberite si še naslednji članek: Kloniranje diska je izjemno orodje za vsak računalnik

V podjetjih se velikokrat zgodi, da je potrebno usposobiti za delo tudi po več računalnikov hkrati. Tukaj nam kloniranje diska močno olajša nalogo

Iz iste kategorije:

You may also like