Motorna žaga – nevarno a nepogrešljivo orodje

Motorna žaga Stihl ali motorka je ključno orodje za vsakega sekača. S to napravo se podira drevje in klešči veje na podrtem drevju. Kljub svoji koristnosti pa je motorna žaga tudi izjemno nevarno orodje, zato je ključno, da se z njo ravna premišljeno in da je redno vzdrževana. Le tako se lahko preprečijo morebitne poškodbe.

Lastnosti in delovanje motorne žage

Motorne žage sestavljajo dva osnovna dela: meč z verigo in motorni del. Motorni del vključuje enocilindrske batne dvotaktne bencinske motorje, rezervoarje za bencin in olje, vodilne in nosilne ročaje ter druge ključne komponente. Moč motorja se prenaša na verigo preko sklopke in gonilnega kolesa, ki omogočata gibanje verige po meču. Na motornem delu so tudi kontrolni gumbi za upravljanje plina, sistemi za nastavljanje delovanja motorja ter drugi pomembni elementi.

Najboljša izbira za varno in učinkovito obdelavo lesa v domačem okolju.

Raznolikost in specifikacije motornih žag

Motorne žage se razlikujejo po svojih lastnostih in specifikacijah. Njihova teža se giblje od 2 kg do več kot 10 kg, odvisno od modela. Moč motorja se lahko spreminja od 0,75 kW pri manjših, do več kot 6 kW pri profesionalnih modelih. Dolžine mečev segajo lahko tudi preko 100 cm, vendar se običajno uporabljajo krajši. Motorji delujejo s hitrostmi med 8.000 in 10.000 obratov na minuto, medtem ko je hitrost verige na meču od 50 do 80 km/h.

Motorna žaga ima nekaj pomanjkljivosti, ki lahko vplivajo na zdravje uporabnikov, pri čemer so izpušni plini glavna težava. Dvotaktni bencinski motorji, ki jih pogosto uporabljajo, so znani kot viri onesnaženja zraka, kar se še posebej izrazi pri delu v gosti podrasti ali zimske razmere, ko je izpostavljenost izpušnim plinom še večja. Zato je nujno zmanjšati vdihavanje teh plinov med delom ter ustvariti delovno okolje z zadostnim pretokom zraka.

Pri delovanju motorne žage nastaja močan hrup, ki lahko trajno škodi sluhu uporabnikov. Nenehna izpostavljenost temu hrupu lahko vodi v naglušnost ali celo popolno gluhost. Ker ni mogoče popolnoma utišati motorja, je nujno, da uporabniki med delom nosijo ustrezne glušnike, ki zmanjšajo negativne učinke hrupa na sluh.

Vibracije – tveganje za poškodbe rok

Eden izmed glavnih problemov pri motornih žagah so tudi vibracije, ki jih povzročata motor in veriga. Močne vibracije so v preteklosti povzročale resne težave, kot so poškodbe kapilar v rokah in razvoj bolezni belih prstov, ki je lahko trajna. Čeprav so proizvajalci izboljšali zasnovo žag in zmanjšali tresenje, še vedno ostaja tveganje. Redno vzdrževanje in pravočasna menjava obrabljenih delov sta ključna za zmanjšanje tveganja za poškodbe rok pri uporabi motornih žag.

Priprava in uporaba motorne žage

Preden se lotimo dela z motorno žago, je ključno izvesti nekaj preprostih priprav. To vključuje preverjanje napetosti verige, stanja rezervoarjev za bencin in olje ter zagotavljanje ustrezne mazljivosti verige. Pri delu je pomembno tudi stalno delo pri polnem plinu, skrb za pravilne reze ter redno vzdrževanje verige in meča, da se zagotovi optimalno delovanje in varnost. Po končanem delu sledi temeljito čiščenje in vzdrževanje celotne žage.

Vzdrževanje verige- ključ do učinkovitega žaganja

Veriga predstavlja srce motorne žage in je ključnega pomena za uspešno žaganje. Redno vzdrževanje in pravilno brušenje verige sta bistvenega pomena za njeno delovanje. Pomembno je upoštevati navodila proizvajalca glede kotov brušenja ter po potrebi poiskati strokovno pomoč za brušenje, če nismo vešči postopka ali žago redko uporabljamo. Poleg tega je pomembno novo verigo ustrezno pripraviti pred uporabo, kar vključuje namakanje v olju in izvajanje postopka utekanja pred prvo uporabo.

Iz iste kategorije:

You may also like