Zakaj potrebujemo domeno?

Ko vzpostavimo svojo spletno stran potrebujemo domeno, ki bo delovala kot ime pod katerim bomo znani celotnemu svetovnemu spletu. Tako kot bo domena naše unikatno ime na spletu, bomo potrebovali tudi končnico domene. V Sloveniji je domena .si končnica, ki je najbolj uporabljena, lahko pa seveda uporabimo domena .com, ki je mišljena za svetovno prepoznavnost.

Kje bomo poslovali?

Če imamo podjetje in bomo večinoma poslovali v sloveniji, je domena .si prava izbira, saj bomo tako najbolj prepoznavni za svojo državo. Seveda, če bomo poslovali na primer v Nemčiji, bomo potrebovali domena .de ali na primer domena. nl za nizozemsko regijo.

Svetovano trgovanje ali nudenje storitev zahteva, da razmišljamo globalno. Tako domena .si ne bo primerna izbira za naše poslovanje. Tukaj potrebujemo domena .com, ki bo lažje prepoznavna za kupce iz vseh svetovnih regij. Organizacije, ki poslujejo svetovno, lahko uporabijo domena .org, ki je tudi svetovno prepoznavna končnica.

Ime domene

Lahko si predstavljamo, da je domena .si naša spletna poslovna izkaznica, če poslujemo v Sloveniji. Pomembno je, da je naša domena ime, ki se dobro sliši in si ga brez težav zapomnimo, saj nas bodo stranke tako lažje prepoznale. Priporočeno je, da je naša domena .si največ okoli 5 do 20 črk dolga. Načeloma velja pravilo, da so krajše domene bolj prepoznavne, ker se jih je lažje zapomniti.

Kje lahko dobim domeno?

Če se odločimo za pridobitev domene, kot je domena .si, domena .com ali katerokoli drugo končnico, jo je najlažje pridobiti od našega ponudnika gostovanja. Če želimo, da bo naša domena .si dostopna celotnemu svetu potrebujemo ponudnika gostovanja. Pri ponudniku gostovanja si lahko izberemo tudi domeno in želeno končnico, če seveda jo ne uporablja že katera druga spletna stran.

Če smo kupili domeno pri podjetju, ki nam gostuje spletno stran, je naša domena.si tudi dodatno zavarovana. Tako ne bomo imeli težav z registracijo in overitvijo lastništva domene, obenem pa bo naša domena .si na voljo za podaljšanje lastništva kadarkoli. Ponudnik gostovanja nas obvesti, če bo zakup domene potekel (ponavadi po enem letu) in bomo prek njihove spletne strani lahko podaljšali lastništvo.

Olajšajmo si življenje s tabličnim računalnikom. Na tabličnem računalniku lahko izrišemo načrt poti si pogledamo informacije o trajanju poti in navodila za pot. Preberi več ..

Carnet domena. Hrvaška je edina država v Evropski uniji, ki omogoča brezplačno registracijo domen s končnico .hr. Preberi več …

Iz iste kategorije:

You may also like