Kako preprečimo izgubo digitalnih vsebin na spominskem mediju?

Računalniki so postali ključni element v osebnem in poslovnem življenju vsakega posameznika. Uporabljamo jih za zabavo, delo, učenje in druge aktivnosti. Sčasoma so diski postali tako veliki, da lahko na njih shranjujemo ogromno količino videov, glasbe in raznih drugih digitalnih vsebin. Skozi uporabo pa se lahko okvarijo ali poškodujejo. V obeh primerih bomo potrebovali restavriranje podatkov s strani izkušenih serviserjev. Na žalost se omenjenemu pojavu ne moremo v celoti izogniti. Lahko pa naredimo veliko, da zmanjšamo škodo, čas popravila in pohitrimo dostop do ključnih pisarniških dokumentov ter drugih digitalnih vsebin.

Zakaj se računalniški spominski mediji okvarijo?

Računalniške komponente so zelo vzdržljive. Odporne so do določene mere na prah, udarce, vročino in druge elemente. Je pa res, da so trdi diski izredno občutljivi na vročino in fizične udarce. Obenem pa se ob uporabi trdega diska lahko pripetijo številne napake, se obrabijo magnetne plošče, preneha delovati električni motorček in podobno. To se ne dogaja pogosto, vendar nas lahko okvara diska iznenada preseneti.

V večini primerov nam restavriranje podatkov lahko povrne izgubljene digitalne vsebine tudi iz močno poškodovanih spominskih medijev. Enako pa je mogoče odpraviti škodo, ki so jo povzročili napake v operacijskem sistemu, virusi, nezdružljive aplikacije ter drugi elementi.

SSD diski so odporni na tresljaje

Zadnja leta so SSD diski izredno popularni. Ker se v njih ne nahaja mehaničnih komponent, so bolj primerni kot glavni pogon za operacijske sisteme. Enako pa velja tudi za shranjevanje programov in drugih aplikacij. Kljub temu pa so SSD diski izredno občutljivi na vročino, vlago in druge naravne elemente. 

Restavriranje podatkov je storitev v primeru izgube podatkov s spominskih medijev
Storitev restavriranja podatkov je enako zahtevana za SSD in navadne spominske medije.

Po statistiki se SSD z navadnimi mehaničnimi diski zelo ujemamo po številu okvar. To pomeni, da se obe vrsti spominskih medijev kvarijo po enakem procentu. Zato je storitev restavriranja podatkov enako zahtevana na obeh vrstah spominskih medijev. Kljub temu pa lahko z rednim čiščenjem računalnika, uporabo antivirusnega programa,  posodabljanjem operacijskega sistema in drugimi opravili izognemo možnim mehaničnim ter programskim okvaram.

NAS Synology sistem za shranjevanje podatkov 

Shranjevanje podatkov na zunanjem disku je vedno najboljša oziroma najbolj varna izbira. To nam omogočajo NAS Synology sistemi v katere je mogoče vgraditi enega, dva ali več diskov. Omenjen sistem je mogoče povezati žično ali brezžično v domače omrežje. Dostop do digitalnih vsebin pa je mogoč z uporabniškim imenom in geslom. To velja tudi v primeru, če se nahajamo na drugem koncu sveta.

Pregled Synology DS220+ NAS

V primeru, da se nam okvari računalnik in potrebujemo restavriranje podatkov, lahko imamo že vnaprej v NAS sistemu shranjene varnostne kopije. Dovolj je tudi, če imamo na USB ali drugem mediju za shranjevanje naložene ključne podatke za delo, zabavo ali učenje. Ključno je, da nimamo vseh pomembnih digitalnih vsebin na enem mestu, saj tako zmanjšamo možnost okvar in pohitrimo proces obnovitve izgubljenih dokumentov, glasbe in drugih elementov.

Iz iste kategorije:

You may also like