Poceni in zmogljivi prenosni računalniki

Odločanje med znamko računalnika, karakteristikami in cenovnim razredom nikoli ni enostavno. Najpogostejšim napakam pri nakupu računalnika se lahko enostavno izognite. Razmislite o namenu rabe prenosnega računalnika, zmogljivosti prenosnika in velikosti sistemskega pomnilnika, velikosti zaslona, prostoru na disku in težavam povezanim z mobilnostjo prenosnika.

Razmislite o namenu uporabe novega prenosnika

Pred nakupom razmislite o namenu uporabe prenosnika. Najlažje boste določili namen uporabe tako, da na list napišete, koliko ur porabite za posamezno dejavnost. Zapišite število ur igranja igric, pisanja in urejanja dokumentov, gledanja filmov, uporabe zmogljivejših programov za urejanje slik ali modeliranje in podobno. Klasična pisarniška in administrativna raba računalnika ne zahteva zelo zmogljivih in posledično dragih prenosnih računalnikov. Vsekakor vzemite malo bolj zmogljiv računalnik, saj boste sčasoma nadgrajevali operacijske sisteme, posodabljali programsko opremo in podobno.

Zmogljiv prenosnik in velikost sistemskega pomnilnika

Prenosni računalniki za bolj zahtevne uporabnike vsebujejo več rama in boljši procesor, kot prenosniki za osnovne uporabnike. Grafična obdelava fotografij in posnetkov, 3D modeliranje in podobno, zahteva zmogljiv in odziven računalnik. Vsekakor je velikost 4GB pomnilnika načeloma dovolj, vendar vam vsekakor priporočamo 8GB. Izbira vrste operacijskega sistema igra veliko vlogo pri izbiri količine pomnilnika, saj so nekateri operacijski sistemi zahtevnejši.

Operacijski sistem

Prenosni računalniki imajo ob nakupu večinoma vedno priložen tudi operacijski sistem. Večina prenosnikov ima Microsoft Windows 7, nekateri pa Linux. Priloženi operacijski sistem naj ne igra pomembnega faktorja pri nakupu računalnika, saj naknadno lahko kupite drug operacijski sistem. Glede na to, da v Sloveniji prevladujejo računalniki z operacijskim sistemom Windows, vam svetujemo izbiro 64 bitnega sistema. Slednji je sposoben izkoristiti več kot 4 GB sistemskega pomnilnika in ponuditi največ.

Prenosni računalniki in mobilnost

Mobilnost prenosnega računalnika je omejena z velikostjo zaslona in samo težo prenosnika. Prenosni računalniki z večjim zaslonom zavzema več prostora v vaši torbi in ima večjo težo. V kolikor nameravate prenosnik pogosto prenašati, priporočamo 15.6″ ali 13,3″ zaslone. Prenosni računalniki z manjšimi zasloni porabijo manj energije in imajo daljši čas delovanja. V primeru, da boste prenosnik uporabljali samo doma in občasno na drugi lokaciji, pa izberite večji zaslon, saj boste lažje in udobneje delali.

Če potrebujete servis računalnikov pa si preberite naš najnovejši članek.

 

Zakaj se splača popraviti računalnik?

Moderni svet je poln računalniških naprav brez katerih si življenja sploh ne moremo več predstavljati. Kot vsaka naprava, so tudi prenosniki, tablice, pametni telefoni in druge naprave izpostavljene okvaram.

Iz iste kategorije:

You may also like