Pametni telefoni so tudi v resnici precej pametni

Fenomen pametnih telefon ni muha enodnevnica. Pojavljajo se že od takrat, ko so zmogljivejši mobilniki znali v svojem procesorju zagnati enega od dodatnih programov. Omejitev od tedaj praktično ni bilo več. Vse zmogljivejši procesorji, vse več delovnega spomina in vse manjši telefoni, so pomenili pravo revolucijo.Pa ne samo v komunikaciji, ampak nasploh v življenju. Pričeli so namreč združevati v sebi prenosni telefon, različne naprave in na koncu pravzaprav skoraj celo računalnik.

Pametni telefoni v svojih povojih

Njihovi predhodniki so bili tisti navadni mobilni telefoni, ki smo jim v Sloveniji ljubkovalno rekli kar mobiteli, mobiji ali mobilci. Malo se jih je to ime prijelo po imenu največjega ponudnika mobilne telefonije v samih začetkih, malo pa seveda zaradi tega, ker so preprosto – prenosni, torej mobilni. Veliko izpeljank potem niti ni več na voljo in tako je nastalo in za mnoge tudi ostalo. In tako je še danes, ko je od pojava prvih mobitelov minilo že več kot dve desetletji.
Zgodba se je pričela tako, da so bili ti telefoni ne samo veliki, ampak tudi izjemno dragi, veliko dražji, kot so danes najdražji modeli na trgu. Tudi naročnine si ni mogel privoščiti vsakdo in ko so se pričeli ceniti in manjšati in jih je imelo vse več poslovnežev, je skoraj vsakdo rekel: »Jaz, pa ga ne bom imel nikoli. Tega pa res ne potrebujem.« Na tem mestu bi se lahko vprašal, koliko ljudi bi se moralo ugrizniti v jezik ali pojesti ves zarečen kruh. V glavnem pekom ne bi zmanjkalo dela, prej kvasa in moke.
Razvoj je šel najprej v enostavne igrice in program, kot je denimo kalkulator ali pretvornik valut, kasneje pa so jim dodali že prve programe za dostop do interneta in enostavne digitalne fotoaparate. Ti so bili še daleč od kvalitete prvih digitalnih fotoaparatov, a kasneje so bili vse boljši.

Prišel je zaslon na dotik

Kmalu pa so novi pametni telefoni (http://www.wayteq.si/trgovina/si/39-mobilni-telefoni) celoten trg postavili povsem na glavo. Zaslon na dotik je omogočil, da je uporabnik videl večjo in natančnejšo sliko. Proizvajalci so kmalu pričeli tekmovati v tem kdo bo hitreje napolnil baterijo, komu se bo počasneje spraznila, kdo ima večji zaslon, kdo boljšo ločljivost, zvok in digitalni fotoaparat. Ne samo fotoaparat, tudi digitalna kamera je bila vgrajena v novi pametni telefon, ki je postal pravi mini računalnik. Zmogljivost procesorja namreč že presega osebne računalnike, ki smo jih pred nekaj leti imeli doma, da ne govorimo o delovnem spominu ali prostoru na digitalni kartici. Pametni telefoni so torej res krasna stvar, večina pa na njih praktično ne zna napraviti drugega, kot telefonirati, pisati sms in fotografirati.

Ste pred nakupom novih kartuš za tiskalnik Samsung? Preberite si članek na temo kartuše Samsung.

Iz iste kategorije:

You may also like