Koristni nasveti za registracijo domene na internetu

Ko boste želeli registrirati svoj spletni naslov, na katerem bo vaša spletna stran dostopna, boste morali najti registratorja domen. Pri nas je tovrstnih registratorjev veliko. Za večino med njimi je značilno, da ponujajo tudi domenske končnice. Najboljši med njimi vam lahko ponudijo tudi do več sto različnih domen.

A še preden pri izbranem ponudniku registrirate domensko ime in končnico, morate najprej vedeti, kako poteka registracija domene na internetu.

Izbira imena domene

Registracija domene na internetu med drugim narekuje izbiro imena za domeno. V tem primeru je ključno, da si izberete domensko ime, ki gre dobro v uho in se ga lahko zelo preprosto zapomni. Pomembno je namreč, da si ime obiskovalci spleta zlahka vtisnejo v spomin. Le tako vas bodo lahko lažje ponovno obiskali. Naslov vašega spletišča bodo torej lahko direktno vpisali v URL vrstico brskalnika in jim tako ne bo treba uporabljati spletnih iskalnikov kot je npr. Google.si.

Registracija domene .si
Registrirajte domeno .si in začnite svojo spletno pot

Pri izbiri imena domene je pametno, da ime ni daljše od 15 znakov. Prav tako naj ne bi vključevalo minusov in številk, šumnikov in še drugih posebnih znakov.

Izbira domenske končnice

Registracija domene vključuje tudi izbiro domenske končnice. Ta je seveda pogojena geografsko. To v praksi pomeni, da je vaša izbira v veliki meri odvisna predvsem od tega, v katerem jeziku jo boste postavili na spletno stran oziroma kje točno se bo nahajala vaša ciljna publika.

COM, NET, ORG: Katera domenska končnica je najboljša za vas? Odgovor vas bo morda presenetil!

Pomislite, ali bo vaša spletna stran namenjena zgolj za domače občinstvo ali želite z njo doseči še druge ljudi po svetu. če boste s stranjo na spletu na primer želeli doseči prebivalce Hrvaške, se boste morali odločiti za domensko končnico .hr.

Potek registracije domene na spletu

Sama registracija domene poteka na zelo podoben način kot bi na primer opravljali spletno nakupovanje neke storitve ali pa izdelka.

Najprej boste morali obiskati spletno stran izbranega registratorja. Nato boste morali slediti preprostim korakom za registracijo domene. Navadno je treba najprej na spletni strani registratorja v določenem meniju klikniti na povezavo domene. V preverjalnik boste morali za tem vpisati želeno domeno ter klikniti na gumb, kjer se bo preverilo, ali je domena še prosta.

Če je domena še prosta, boste lahko kliknili na gumb, da jo dajete v nakupovalno košarico.

Iz iste kategorije:

You may also like