Uporaba carnet domene za postavitev hrvaške spletne strani

Carnet domena je določena iz strani hrvaške akademske in raziskovalne mreže, ki predstavlja institucijo, ki skrbi za upravljanje domenske končnice z najvišjo državno oznako. HR domena pa je na voljo za registracijo tudi pri ostalih ponudnikih, ki običajno nudijo tudi različne pakete za gostovanje spletnih strani. 

Domenska končnica s TLD države Hrvaške je na voljo za brezplačno registracijo vsem podjetjem in samostojnim podjetnikom, ki imajo v državi registrirano dejavnost. Tako imajo hrvaška podjetja lahko postavljeno spletno stran z domensko končnico .hr. Registracija domene in uporaba .hr domenske končnice ni omejena glede števila. Brezplačna registracija je na voljo le za eno spletno stran, za več internetnih mest pa je potrebno doplačilo. 

Preverjanje zasedenosti imena z domensko končnico .hr 

Pred postavitvijo spletne strani oziroma pred registracijo imena strani z domensko končnico morajo hrvaška podjetja preveriti, ali je izbrano ime prosto ali zasedeno. Pri tem carnet domena s končnico .hr ne more biti zasedena, zasedeno je lahko le ime pred taisto končnico. 

V tem primeru, generator na spletni strani za preverjanje imena, ponudi druge opcije. Če želi hrvaško podjetje brezplačno registrirati domensko končnico s TLD države Hrvaške, mora spremeniti ime ali mu dodati določene sestavine, ki se razlikujejo od že zasedenega imena. Če pa podjetje imena ne želi spremeniti, pa mora izbrati med drugimi domenskimi končnicami, kot je .com, .eu ali drugo.  

Prednosti uporabe domenske končnice s TLD države Hrvaške 

Hrvaška podjetja in podjetniki ne uporabljajo HR domenske končnice le zaradi brezplačne registracije, temveč tudi zaradi drugih prednosti. Carnet domena je za domača hrvaška podjetja pomembna tudi zato, ker .hr končnice višajo iskalne rezultate pri kupcih, ki na spletu iščejo hrvaške produkte in storitve. Tako je tudi podjetjem lažje prepoznati ciljne skupine svojih kupcev, saj je hrvaška domenska končnica namenjena za domači trg in poslovanje v lokalnem okolju.

Prenos HR domenske končnice v paket spletnega gostovanja  

Četudi imajo hrvaška podjetja že registrirano hrvaško domensko končnico in že postavljeno spletno stran, jo lahko kadarkoli prenesejo k novemu ponudniku spletnega gostovanja. Spletni gostitelj na strani www.plus.hr nudi ob naročilu novega paketa za gostovanje spletnih strani tudi prenos lastništva spletne strani, ki ima carnet domeno. Sicer pa je mogoče na tej spletni strani ponudnika tudi registrirati novo ime in domensko končnico za še ne postavljeno internetno mesto. 

Iz iste kategorije:

You may also like