Depresija v modernem svetu

V današnjem svetu so vedno bolj pogoste različne mentalne bolezni. Temu je večinoma tako, saj smo podvrženi velikim stresom in izzivom, ki nam otežujejo življenje. Trenutno je najbolj v ospredju ravno depresija, ki jo lahko opazimo pri ljudeh vseh starosti. Depresija povzroča občutke nemoči, žalosti ter splošne izgube zanimanja za življenjske stvari. Če je ne prepoznamo in pričnemo postopek zdravljenja, se lahko razvijejo resne psihološke in čustvene težave, ki vplivajo na naš vsakdan v službi in doma.

Znaki, ki kažejo na depresivno stanje

Normalno je, da vsak izmed nas od časa do časa občuti žalost. To je normalen odziv na dogodke, na katere nimamo vpliva. Problem nastane takrat, ko se po več tednih ne moremo spraviti nazaj v normalno delovanje. Takrat je zelo verjetno, da imamo depresijo, ki se lahko kaže v znakih, kot so:

  • Izguba apetita
  • Nezanimanje za stvari, ki so nas prej osrečevale
  • Izogibanje druženja s prijatelji in družino
  • Občutek nemoči, ničvrednosti ter krivde
  • Misli na samomor

Če opazimo te simptome pri sebi, prijatelju, družinskemu članku ali komu drugemu, potem ta oseba nujno potrebuje pomoč.

Kaj lahko povzroči depresijo?

Vsak posameznik je drugačen, kar se tiče soočanja s težkimi življenjskimi preizkušnjami. Lahko se tudi zgodi, da depresija prizadene nekoga, ki živi v navidezno idealnih življenjskih okoliščinah. Dejstvo je, da smo ljudje kompleksna bitja z mnogimi potrebami za zdravo in srečno življenje. 

V zadnjih letih lahko opazimo porast depresije, ki se kaže predvsem v zahodnem svetu. Bolezen ni omejena na spol, raso, starost in druge podobne lastnosti. Res pa je, da pri razvoju bolezni imajo vpliv:

  • Hormonska uravnovešenost

Če naše telo ne deluje uravnovešeno, potem je možnost, da bomo imeli težave. Depresija se lahko pokaže tudi zaradi nezdrave prehrane in slabih življenjskih navad.

  • Genetska povezanost

Lahko se zgodi, da depresijo prepoznamo v krogu družine. K temu prispeva določena genska naklonjenost članov družine. Pokaže se lahko tudi kasneje v življenju posameznika.

  • Stres in okolijski dejavniki

Okolje vpliva na razvoj vsakega posameznika. Če je to okolje negativne narave, potem je veliko večja možnost, da razvijemo bolezni vseh vrst. Stresno življenje slej ko prej prične nazadovati naše zdravje.

  • Življenjske izkušnje

Raziskave so pokazale, da so bolj občutljivi ljudje dovzetni za razne psihološke bolezni. Tako lahko posamezniki, ki hitro čustveno pregorijo, razvijejo depresijo v stresnih situacijah.

Preberite si še naslednji članek: Hitri testi za zaznavo SARS CoV-2

Metoda za določanje hitrega SARS-CoV-2 Ag antigenskega testa je imunokromatografska na testnih ploščicah in zazna nukleokapsidni protein virusa.

Potek zdravljenja s psihoterapijo

Depresija se vedno prične z zdravljenjem preko pogovora s psihoterapevtom. Ta poizkuša prepoznati glavne vzroke, ki nam povzročajo težave. Tako v sodelovanju s psihoterapevtom razvijemo različna orodja, ki nam bodo pomagala soočiti se z raznimi situacijami, ki nam povzročijo depresivno stanje.

Skoraj vsi ljudje z depresijo, ki se odločijo za obisk psihoterapevta, čutijo takojšnje olajšanje. Zdravljenje pa je izredno uspešno, saj več kot 90% vseh ljudi izboljša svoje zdravstveno stanje, brez da bi uporabili zdravila.

Obisk spletne strani www.mojpsihoterapevt.si nam bo podal veliko informacij o depresiji, njenih simptomih in možnih načinov zdravljenja. Poleg tega pa si bomo lahko izbrali izvrstne psihoterapevte, ki bodo lahko pomagali nam in našim prijateljem ter družinskim članov, ki trpijo za depresijo. 

Iz iste kategorije:

You may also like