Vse, kar morate vedeti o cPanelu

cPanel je najpogosteje opisan kot nadzorna plošča, v kateri lahko povsem preprosto upravljate s svojim paketom za spletno gostovanje. Torej gre za grafični uporabniški vmesnik, ki vam zagotavlja dostopanje in upravljanje ključnih funkcij pa tudi konfiguracij za gostovanje, kar bi na sploh zahtevalo tehnično znanje.

In kdo torej cPanel sploh uporablja? Nadzorno ploščo uporabljajo mnogi ponudniki za spletno gostovanje, ker velja za zelo funkcionalno, intuitivno ter za uporabnika zelo prijazno ploščo. Struktura nadzorne plošče je namreč zelo temeljito zasnovana in kot takšna zagotavlja enostavno upravljanje paketa gostovanja, e-poštnih predalov, datotek, SSL certifikatov in podobno.

Kaj točno zagotavlja cPanel?

Nadzorna plošča cPanel omogoča številne funkcije, na primer kontrolo nad porabo prostora in mesečnega prometa, preprosto nameščanje aplikacij, varnostni nadzor nad gostovanjem.

Prav tako omogoča nameščanje in urejanje SSL certifikatov, upravljanje z domenami, nadzorovanje nad obiskanostjo spletnih strani, ustvarjanje, brisanje ter dostopanje do elektronskih poštnih predalov in še bi lahko naštevali.

Kako je na prvi pogled videti nadzorna plošča cPanel?

Na prvi pogled cPanel za mnoge izgleda precej komplicirano. V resnici pa je precej preprosta. Najverjetneje vseh funkcij, ki jih ima, ne boste potrebovali. Za povprečnega uporabnika pride prav samo nekaj funkcij.

Ta videoposnetek prikazuje, kako krmariti po vmesniku cPanel v temi Jupiter.

V levem stolpcu omenjene nadzorne plošče lahko denimo vidite ime nosilne domene, CPU uporabo, število elektronskih predalov, mesečni prenos podatkov, porabo prostora na strežniku in še kaj.

Kaj vključuje osrednji del cPanela?

Desni del predstavlja osrednji del cPanel nadzorne plošče in je sestavljen iz številnih kategorij. Ena od najbolj pomembnih je kategorija, v kateri lahko dodajate domene, prav tako poddomene, parkirane domene, ustvarjate lahko preusmerjanje.

Na plošči se prav tako nahajajo namestitveni paketi za spletne trgovine, bloge, galerije, forume in podobno. Verjetno vam bo prišla prav ikona WordPress. Gre namreč za najbolj priljubljen CMS na svetu. Prav tako boste verjetno uporabljali tudi kategorijo, ki je poimenovana Files. V tem primeru gre za upravitelja datotek. Z njim je mogoče na strežnik dodati datoteke in urejati ter brisati že obstoječe.

 cPanel vam omogoča na strežnik dodati datoteke
Upravitelj datotek v cPanelu vam omogoča na strežnik dodati datoteke in urejati ter brisati že obstoječe.

Ko boste denimo želeli dodati nov elektronski poštni predal, pa boste morali na nadzorni plošči cPanel poiskati kategorijo, ki je poimenovana Email. Ko boste določenemu e-poštnemu predalu želeli nastaviti preusmerjanje, pa boste morali klikniti na Forwarders.

Iz iste kategorije:

You may also like