Tehnologija Psion

Psion iz Symbiana, Nokia močnejša

Britanski Psion, nekdaj slavni izdelovalec ročnih računalnikov, se bo popolnoma umaknil iz skupnega vlaganja Symbian, njegov 31,1-odstotni delež pa naj bi za dobrih 251 milijonov ameriških dolarjev kupila finska Nokia. Symbian je pred leti združil podobno misleča podjetja, poleg Nokie in Psiona še Ericsson, Panasonic, Samsung electronics, Siemens in Sony Ericsson, z enim samim ciljem: razviti kakovosten, uporabniško prijazen operacijski sistem za različne vrste mobilnih telefonov in podobnih naprav. Danes symbian že poznajo uporabniki predvsem v mobilnikih Nokiine serije 60, pa tudi v sony ericssonih P800 oziroma P900, prvi pa je na trg pred dvema letoma prišel Nokiin 9210. Symbian je najbolj priljubljeno okolje v pametnih telefonih, kjer se sooča z vse ostrejšo konkurenco s strani Microsofta. In, medtem ko pri Psionu ne komentirajo prodaje deleža, se ostali partnerji v skupnem vlaganju že zavedajo, da so se znašli med tnalom in nakovalom: odločiti se morajo, ali bodo v svoje mobilnike vgrajevali Microsoftov ali Nokiin operacijski sistem.

Sodobna učilnica tudi za Slovence?

Aristoclass, najnovejša programska rešitev za sodobno poučevanje, ki jo je predstavilo podjetje Minicom advanced systems, učiteljem omogoča, da dijake privabijo z interaktivnostjo, pri tem pa obdržijo popoln nadzor nad razredom in pregled nad napredkom posameznega učenca. Pri tem se učitelju ni treba premakniti od svojega računalnika, saj nepozorne učence, denimo, lahko zdrami tako, da jim zatemni ali izključi monitorje. Rešitev omogoča zastavljanje različnih nalog različnim skupinam, medtem ko je osnovne koncepte mogoče predstaviti s prenosom dogajanja s katerega koli računalnika na vse preostale, preprosto je tudi preusmeriti vse računalnike v omrežju na želeni spletni naslov. Artistoclass ni omejen na določeno vrsto ali število aplikacij, uporaben pa je za podajanje snovi vseh vrst in omogoča shranjevanje uporabljanih aplikacij na vseh računalnikih.

Manhunt s pomembnim potrdilom

Symantec je z rešitvijo manhunt, ki ščiti pred neželenimi vdori, postal prvi ponudnik tovrstne opreme, ki se lahko pohvali s potrdilom common criteria EAL3. Manhunt je omrežna rešitev za zaščito pred vdori, ki nadzira promet po omrežju pri hitrostih do dva gigabita na sekundo za do šestgigabitne vmesnike, odvisno od konfiguracije sistema. Arhitektura za odkrivanje, ki jo sestavlja več ravni, združuje odkrivanje anomalij protokolov, opisov, značilnih za napade, napadov z zavrnitvijo storitve, pregledovanj omrežja in odkrivanje izogibanja IDS, s čimer natančno in učinkovito prepoznava napade.

Susejev direktor v vrhu evropskega Novella

Od začetka februarja je na Novellovo direktorsko mesto v regiji EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) stopil Richard Seibt, ki je do zdaj znotraj Novella vodil oddelek Suse linux. Seibt je bil pred službovanjem v Novellu izvršni direktor podjetja Suse, ki ga je Novell kupil v lanskem letu. Dosedanji direktor Novella EMEA Gerard Van Kemmel bo po novem opravljal samo še funkcijo predsednika.

Širi se tako hitro kot – virus

Pri podjetju Network associates so se že poigrali s statistiko virusa mydoom. Okuženih je (bilo) 21,09 odstotka računalnikov v Avstraliji, 15,19 odstotka v severni Ameriki, 13,58 odstotka v Evropi in le 5,1 odstotka v Aziji. Virus se je širil zelo hitro, saj naj bi v prvih 24 urah po vsem svetu okužil več deset milijonov računalnikov.

Texas instruments ima novo vodstvo

Rich Templeton, dosedanji operativni direktor, je pri Texas instruments (TI) prevzel položaj izvršnega direktorja. Tom Engibous, ki je to delo opravljal od leta 1996, bo odslej le še predsednik podjetja. Templeton je v TI prišel leta 1980, potem ko je diplomiral na newyorškem union collegeu, največ svojega delovnega časa pa je posvetil razvoju digitalnih signalnih procesorjev (DSP), ki usmerjajo signale v mobilnikih in drugi komunikacijski opremi.

SAP vidno boljše

Kljub nekoliko manjšemu prihodku je nemškemu ponudniku poslovnih programskih rešitev SAP lani uspelo podvojiti neto dobiček. S prodajo izdelkov in storitev so zaslužili sedem milijard evrov, kar je za pet odstotkov manj kot v letu 2002, upad je predvsem posledica padca ameriškega dolarja, saj se je ob konstantnem valutnem razmerju prihodek povečal za tri odstotke. Tudi prihodek od prodaje programske opreme je manjši za šest odstotkov, padel je na 2,1 milijarde evrov. Vrednost neto dobička se je s predlanskih 509 milijonov evrov dvignila na rekordnih 1,1 milijarde evrov. Samo v zadnjem četrtletju je SAP ustvaril za 2,2 milijarde evrov prihodkov (tri odstotke manj kot leto prej), tudi dobiček se je nekoliko zmanjšal, in sicer s 474 na 423 milijonov evrov.

Iz iste kategorije:

You may also like