Pomembnost dobro delujočih metlic brisalcev

Redno vzdrževanje avtomobila zajema pregled in menjavo kritičnih komponent, kot so zavorne ploščice, sklopka, vžigalne svečke ipd. Velikokrat pa pozabimo na manjše dele našega avtomobila, ki pa so zelo pomembni za ohranjanje varne vožnje. Eden izmed teh delov so metlice brisalcev, ki imajo nalogo, da odstranjujejo umazanijo z vetrobranskega stekla v vseh vremenskih pogojih. Ker omogočajo čist pogled na cesto, je ključno, da so vedno v dobrem stanju. Srečo pa je zamenjava metlic dokaj preprosta. Prednost pa je tudi to, da imamo na izbiro za nakup veliko različnih zvrst metlic.

Menjava metlic
Menjava metlic ščiti naše vozila pred poškodbami

Brisalci ohranjajo vidljivost na cesto 

Vožnja v snegu in dežju nam lahko močno omeji vidljivost na cesto. To pa zato, saj zamaže naše vetrobransko steklo do te mere, da je težko videti cesto pred nami. To je lahko izredno nevarno, saj se težje izognemo nepričakovanim oviram in se počasneje odzovemo na različne situacije na cesti. Tako ogrožamo sebe kot tudi druge udeležence v prometu. 

Metlice brisalcev pa zajamejo vso vlago, sneg, dež, prah ter drugo umazanijo, ter jo porinejo stran s centralnega dela vetrobranskega stekla. Tako si lahko zagotovimo zadovoljivo dober pogled na cesto tudi v slabo vidljivih pogojih, ki jih povzroča dež, sneg, prah ipd.

Menjava metlic ščiti naše vozila pred poškodbami

Dejstvo je, da se vsak avtodel sčasoma obrabi. To pa tudi velja za metlice brisalcev. Te se z uporabo počasi skrhajo. Obenem pa jim življenjsko dobo tudi skrajša izpostavljenost UV žarkom, zmrzali, vlagi ipd. Tako je možno, da se bo material iz katerega so metlice narejene pričel lomiti. To pa lahko povzroči odrgnine na vetrobranskem steklu. Še večja škoda pa nastane v mrzlih dneh, saj lahko steklo prične pokati.

Z menjavo metlic si zagotovimo vožnjo brez skrbi

Metlice brisalcev je potrebno zamenjati vsake 2-3 leta. Pogostost menjave je odvisna od različnih dejavnikov, kot je število prevoženih kilometrov, kvaliteta metlic, pogostost uporabe brisalcev ipd. Ko zamenjamo metlice, pa smo lahko mirni dokaj dolgo časa, saj bo naslednja potrebna menjava šele čez nekaj let. Veliko bolje je, da zamenjamo poškodovane metlice čimprej. Tako bomo zaščitili svoje vetrobransko steklo pred poškodbami, kot tudi zagotovili, da bo naše vozilo pripravljeno na vožnjo v težko vidljivih pogojih na cesti.

Znaki obrabljenih metlic brisalcev

Zamenjava metlic brisalcev je zelo preprosto opraviti na večino vozilih. To je priporočeno storiti takrat, ko opazimo enega ali več simptomov, kot so:

  • Vidljive proge oziroma pasovi, ko uporabljamo brisalce
  • Škripajoč zvok pri delovanju brisalcev
  • Vibracija brisalcev
  • Skakanje rok brisalcev
  • Metlice brisalcev se ne dotikajo vetrobranskega stekla na nekaterih mestih

Odlično zamenjavo vseh avtodelov ponuja blagovna znamka silux. Kvalitetni nadomestni deli so vedno priporočeni, če želimo podaljšati življenjsko dobo našega vozila, kot tudi povečati varnost same vožnje.

Preberite si še naslednji članek: Boljše delovanje avtomobila z novim katalizatorjem

Da bi zmanjšali nabiranje onesnaženja, so različni proizvajalci avtomobilov pričeli uporabljati katalizator

Iz iste kategorije:

You may also like