Poskrbimo za srce našega jeklenega konjička

Poznavanje našega avtomobila in njegovih sistemov je ključno za vsakega voznika. Tako poskrbimo, da bomo takoj opazili znake težav in jih odpravili. Izredno občutljiv element vsakega vozila je električni sistem. Ta skrbi, da delujejo luči, navigacija, radio, klima, potovalni računalnik in druge naprave. Najbolj pomemben del tega sistema pa je ravno akumulator. Ta skrbi, da lahko prižgemo motor v vozilu in se odpeljemo na želeno destinacijo. Zato tudi pravimo, da je to srce vsakega avtomobila, kombija, kamiona ipd. 

Delovanje akumulatorja

Glavna naloga akumulatorja je oskrba električnega toka vsem komponentam, ki ga potrebujejo. Dejstvo je, da našega avtomobila sploh ne moremo prižgati, če je akumulator okvarjen. Po izgledu je to malo večja škatlica, ki je precej težka. Največkrat se nahaja v predelu motorja, vendar ga lahko najdemo v nekaterih vozilih tudi drugje. 

Akumulator

Večina današnjih avtomobilskih akumulatorjev deluje po principu kemične reakcije. To je, kemijsko gledano, svinčena baterija, ki shranjuje električni tok. Ko obrnemo v vozilu ključ na ON ali IGNITION, pošljemo signal, da prične akumulator pretvarjati kemično energijo v električno. Ta energija pa se prenese v zaganjalnik ali starter, ki požene motor in prične proces notranjega izgorevanja.

Znaki oslabljenega akumulatorja

Pri oskrbovanju avtomobilskega električnega sistema je preventiva najboljša obramba. Tako je dobro, če opazimo slabe komponente še preden se pokvarijo. Tukaj je najbolj zloglasen ravno akumulator. Če ne deluje dobro, bomo to opazili zelo hitro po sledečih simptomih:

  • Avtomobil ne moremo ali pa le stežka prižgemo
  • Prižge se rdeča ali rumena lučka na armaturni plošči v obliki baterije
  • Vonj po gnilih jajcih ali žveplu, ki nakazuje na puščanje akumulatorja

Če opazimo kateregakoli od teh simptomov, je dobro, da čimprej obiščemo mehanika. Lahko pa akumulator zamenjamo sami, če ga kupimo od kvalitetnega spletnega trgovca, kot je www.silux.rs.

Preberite si še naslednji članek: Pomembnost dobro delujočih metlic brisalcev

Metlice brisalcev imajo nalogo, da odstranjujejo umazanijo z vetrobranskega stekla v vseh vremenskih pogojih.

Prepoznajmo letnico izdelave baterije

Vsaka avtomobilski del ima svojo serijsko številko. Akumulatorji pa imajo tudi kodo, ki nakazuje letnico izdelave. Če jo znamo prebrati, lahko zasledimo, kdaj je bil akumulator poslan iz tovarna na tržišče.

Video: Preverite kako star je vaš akumulator

Številka je lahko sestavljena iz štirih ali pa petih znakov – odvisno je od vrste baterije in proizvajalca. Prvi znak je črka, kot ki nakazuje mesec izdelave. Tako je A-Januar, B-Februar, C-Marec in tako naprej. Drugi znak pa je številka. Ta pa pove letnico izdelave. Tako je 8 – 2018, 9 – 2019, 2 – 2020 ipd.

Velja pa pravilo, da moramo akumulator zamenjati vsake 3-5 let največ. Tako se izognemo možnim okvaram in drugim nevšečnosti, ko se bomo vozili.

Iz iste kategorije:

You may also like