Kruhovi cmoki

Kruhovi cmoki so nastali iz potrebe po izkoristku stare hrane. Star kruh, ki ga predelamo v cmoke, tako dobi novo življenje kot izredno okusna priloga. Kruhovi cmoki so bili včasih predvsem kmečka hrana, ki so jo delali po potrebi – če je ostajal posušen domač kruh, danes pa kruhove cmoke z izbranimi dodatki tudi vrhunski kuharji povzdigujejo v višave.

Izbira kruha za cmoke

Za dobre cmoke je ključna izbira kruha, ki naj ne bo preveč suh. Tako se ga lažje nareže na kocke in popraži na čebuli. Najbolj primeren je pšenični bel ali polbel kruh, ki ima značilen okus. Tudi iz drugih vrst kruha bodo cmoki uspeli, vendar so preference odvisne od posameznikov. V primeru, da za pripravo cmokov vzamemo popolnoma suh kruh, ga je potrebno najprej nekoliko namočiti v vodi ali mleku, da se vsaj malo zmehča.

Praženje kruhovih kock

Enostavni kruhovi cmoki se začnejo z rezanjem kruha na kocke. Kocke naj ne bodo preveč majhne, da bodo cmoki dobili tisto pravo, nekoliko grobo strukturo. Medtem na olju ali masti popražimo nasekljano čebulo in slanino, ki bo obogatila cmoke s svojim mesnatim okusom. Mešanici, ki se praži nad ognjem, nato dodamo kruhove kocke. Pri tem koraku je bistvenega pomena, da kocke niso preveč suhe in jih ni treba namakati. Namočen kruh se nikakor ne bo tako lepo spražil, kot delno suh kruh. Praženje kruhovih kock na površini naredi skorjico, ki bo preprečila, da bi cmoki dobili nezaželjeno konstitucijo pudinga.

Mešanje mase za cmoke

Spražene sestavine postavimo v veliko skledo, kjer bomo lahko brez težav z rokami zamešali maso. Tam jih prelijemo z vnaprej zmešano zmesjo mleka, kisle smetane in jajc. Ta mešanica da cmokom sočnost in boljši okus, jajca pa jih tudi povežejo skupaj, da ne razpadejo med kuhanjem. V maso zamešamo še nekaj peteršilja in jo po potrebi zgostimo z navadno belo moko ali krušnimi drobtinami. Nato oblikujemo cmoke, ki naj bodo veliki okoli 5 cm, lahko tudi malo več.

Kuhanje cmokov in postrežba

Pripravljene cmoke lahko za lažje rokovanje po zunanji površini malo pomokamo. Nato jih kuhamo v slanem kropu približno 10 minut, dokler ne zakrknejo do sredine. Stanje preverimo z vilicami, s katerimi žrtvujemo – razpolovimo enega od cmokov. Cmoki morajo biti temeljito pokuhani do same sredine.

Cmoki se najbolj podajo h mesnim jedem z omakami. Tipična jed, kjer cmoki nastopajo kot izvrstna priloga, je golaž, zrezki v omaki, pasulj ali chilli con carne, lahko pa jih postrežemo tudi h drugim enolončnicam – obaram, piščančjemu paprikašu, zelenjavnim juham. Veliko ljudi prisega na dodatek zabele iz prepraženih kruhovih drobtin, nekaterim pa je dovolj žlička kisle smetane. S pripravo dobre omake lahko kruhove cmoke postrežemo kot glavno jed, ki bo zadovoljila tudi zahtevnejše jedce.

Iz iste kategorije:

You may also like