Izbira primerne moči toplotne črpalke

Ogrevanje s toplotno črpalko je dandanes ena izmed najboljših dolgoročnih naložb za vsakega lastnika hiše. Omenjene naprave so učinkovite in imajo zelo dolgo življenjsko dobo. Obenem pa pri svojem delovanju potrebujejo zelo malo električne energije. Uporabimo jih lahko tudi pri oskrbovanju že obstoječih radiatorjev, talnega gretja in številnih drugih grelnih teles. Pomembno pa je, da se pred nakupom pozanimamo o izračunu moči toplotne črpalke, da se izognemo nakupu naprave s premalo moči. Sam izračun lahko opravimo samostojno, saj je dovolj, če poznamo nekaj osnovnih lastnosti črpalk in dimenzij našega doma.

Premajhna ali prevelika moč toplotne črpalke

Vsaka toplotna črpalka ima deklarirano svojo izstopno moč. To moramo upoštevati, če želimo uspešno ogrevati našo nepremičnino ali bazen. Če bo izbrana moč premajhna, se to pokaže na številne načine. To pa so višji stroški električne energije, nezadostno gretje, prekomerno delovanje črpalke ipd. Načeloma ni nič narobe, če izberemo močnejšo napravo, saj bomo tako poskrbeli za bo učinkovito gretje. 

Toplotne črpalke
Ko bomo želeli opraviti izračun moči toplotne črpalke, moramo najprej poizvedeti o njeni dejanski moči

Pri izračunu moči toplotne črpalke se vedno priporoča, da vzamemo malenkost močnejšo napravo. Upoštevati moramo, da neglede na kakovost naše izolacije bo vedno prihajalo do izgube oziroma uhajanja tople energije. Obenem pa je močnejša naprava tudi bolj fleksibilna, saj bomo imeli na razpolago dodatno moč gretja, če bi jo kdaj slučajno potrebovali. 

Razpoložljiva moč grelnih naprav se meri v kilovatih (kW)

Vsak radiator, klimatska naprava, toplotna črpalke in druga grelna telesa imajo označeno svojo moč v kilovatih. Mednarodna kratica za kilovate je (kW). Ta naznanja moč gretja ali hlajenja katerekoli HVAC naprave. Ko bomo želeli opraviti izračun moči toplotne črpalke, moramo najprej poizvedeti o njeni dejanski moči. Ta je deklarirana z oznako 4kW ter vse do 16kw in več.

Video: Kako delujejo toplotne črpalke

Glavno pravilo je, da večji kot je naš dom, močnejša bo morali biti črpalka. To pomeni, da bomo potrebovali več kilovatov moči, da uspešno ogrevamo naš dom. Strokovnjaki priporočajo, da izberemo malce močnejšo enoto, kot jo potrebujemo. Veliko ljudi skrbi, da bomo tako imeli višje stroške ogrevanja, vendar temu ni tako. Črpalka se izklopi, ko doseže določeno temperaturo ter tako prihrani stroške z električno energijo.

Na zahtevano moč toplotne črpalke vplivajo številni dejavniki

Izbira primerne jakosti toplotne črpalke je odvisna od številnih elementov. To moramo tudi upoštevati, ko bomo opravljali izračun. Te elementi pa so:

  • Velikost naše nepremičnine
  • Debelina izolacije ter možne izgube toplote
  • Velikost grelnih teles, kot so radiatorji, kotli ter talnega gretja
  • Povprečno temperaturo v sezoni

Toplotne črpalke lahko delujejo tudi pri zunanjih temperaturah -15° in več stopinj Celzija pod ničlo. To je tudi pomemben podatek, ko bomo izbirali svojo črpalko. Priporočeno je, da prvo govorimo s strokovnjakom, ki nam bo znal najbolje svetovati.

Iz iste kategorije:

You may also like