Pomembnost nagrobnikov

Življenju dajejo največji smisel ljudje, ki so nam blizu in jih imamo radi. Del naše realnosti pa je, da je smrt neizbežna, zato nas bodo nekateri ljubljeni ljudje, ki jih imamo neizmerno radi, sčasoma zapustili. To so lahko družinski člani, prijatelji ali pa drugi posamezniki. V vsakem primeru so nagrobniki večni spomin na umrle, vendar nam tudi pomagajo žalovati, saj predstavljajo vez med tem in posmrtnim življenjem. Zato je pomembno, da izberemo primerni spomenik z vsemi napisi in sporočili, ki bodo ohranili spomin na izgubljeno osebo. 

Lahko se odločite za montažo številnih nagrobnih dodatkov, ki olepšajo nagrobni spomenik.

Nagrobniki so lahko številnih oblik

Dandanes kamnoseki uporabljajo številne moderne pripomočke pri izdelavi izdelkov iz kamna. Pri nagrobnikih velja enako pravilo. Napredne tehnike in orodja za obdelavo kamna nam omogočajo, da lahko izbiramo med številnimi oblikami samega spomenika. Izbiramo lahko:

  • Med številnimi odtenki raznovrstnih barv
  • Velikost nagrobnika
  • Obliko raznih elementov pri izdelavi nagrobnika

Pomembno je, da se spomnimo, kakšne oblike in barve bi najbolje predstavljale preminulega prijatelja ali družinskega člana. Izberemo lahko tudi različne slike, epitafe in druge napise, ki so lahko poslednje besede, modrost, poslovilno sporočilo ali nekaj drugega, kar ima pomen.

Epitafi ohranjajo esenco spomina na umrle

Epitafi so napisi, ki jih lahko izberemo po želji. Epitafe kamnoseki izrezljajo ali nalepijo na nagrobnik. Namenjeni so obiskovalcem groba, saj lahko predstavljajo številne trenutke, modrosti, misli ali dejanja umrlega. V večini primerov je epitaf v obliki poslovilnega sporočila. Lahko je tudi samo ime, priimek in datum rojstva ter smrti. Priporočljivo je, da dodamo nekaj besed, ki predstavljajo življenje, ljubezen, hobi ali druge lastnosti umrlega. Seveda je vedno priporočljivo, da tudi dodamo poslovilne besede, ki želijo preminulemu počitek in uspešen prehod na drugi svet.

Izbira nagrobnika je proces

Priporočljivo je, da pri izbira nagrobnika ne hitimo. Posvetujemo se lahko z družinskimi člani in prijatelji o najboljši izbiri. Obenem pa je vedno dobro, da se vnaprej pomenimo z izbranim kamnoseškim podjetjem o ceni, možnostih in drugih lastnostih. Tako bomo tudi izvedeli, če ima morda pokopališče kakšna posebna pravila o izgledu, dimenzijah, barvi in drugih značilnosti nagrobnikov. V vsakem primeru pa je to tudi priložnost, da ustvarimo nepozaben in večen spomenik na izgubljeno osebo, ki bo viden generacije.

Iz iste kategorije:

You may also like