Medvedi

Povsod po Sloveniji se ubadajo z naravnimi nesrečami. Na Notranjskem in delu Dolenjske pa se srečujemo s problemi, ki jih povzroča človeška nespamet. To so medvedi. Srečaš ga na cesti, kjer ima prehod. Pred njim bežiš z njive. Svoje iztrebke ti pusti tudi na pragu. Lepo ga je, medveda, pogledati od daleč z daljnogledom. Drugače je, če se dvigne na zadnje tace in vidiš njegove rumene zobe in ostre kremplje. V gozd pa je treba iti po delu.

Kako je že bilo sredi Ljubljane, ko je prihlačal medvedji mladič? Vse je bilo pokonci, od policije do gasilcev, za vojsko ne vem, in nazadnje so ga ustrelili.

Tisti, ki zbirajo podpise za ohranitev divjadi in prepoved lova, naj si jih pripeljejo domov v kopalnico. Hrvatje prav na hitro pospravijo to divjad, če pride na ono stran. Francozi so jih nekaj dobili, a so jih tudi pobili. Če je tako dobro gojiti zveri, zakaj pa jih potem ne goji nobena evropska država?

Gorjanci, Slovenija; viden je del naselja Pang...
Gorjanci, Slovenija; viden je del naselja Pangrč Grm, vidi se (slabo sicer) tudi telekomunikacijski stolp na Trdinovem vrhu / Gorjanci, Slovenia (Photo credit: Wikipedia)

Nam, ki živimo na podeželju, bi bilo treba omogočiti varne in brezskrbne poti do šole in drugih ustanov, do trgovine in navsezadnje tudi do cerkve. Človek je gospodar narave, njegovo utesnjevanje je protinaravno.

Že prej so zveri povzročale kmetom škodo. Letos pa je sadje slabo obrodilo in živali bodo lačne in zato napadalne. Kaj vse se naredi za rešitev človeškega življenja, npr. v gorah. Tudi nam bi bilo treba omogočiti boljšo kvaliteto življenja.

Ko je bil na Blokah na predvolilnem shodu eden od ministrov, je na pereče vprašanje o medvedih dejal: »Kar je za postreljat, se bo postrelilo.« Kje so sedaj dane obljube, varne poti za nas in zdrava pamet?!

Iz iste kategorije:

You may also like