Plaža prenese vse

Te dni pogosto slišimo skoraj grozeč sklep: na dopustu bom poležaval in prebral kakšno knjigo. Vprašali smo po knjigarnah, založbah in knjižnicah, kateri naslovi so letos poleti najbolj vroči, in ugotovili, da Slovenci med počitniško prtljago poleg kopalk in najnovejšega Harryja Potterja, seveda radi stlačimo neprijetne resnice pa tudi letoviščarske zgodbe.

V največji knjigarni v Sloveniji, v ljubljanskem Konzorciju, so nam povedali, da je prodaja knjig te dni res dobra. Med petimi najbolje prodajanimi je Bog kot zabloda angleškega avtorja Richarda Dawkinsa, ki duhovito polemizira o religijah, njihovi odvečnosti in celo škodljivosti. Zanimanje je zelo veliko tudi za delo Matjaža Frangeža Kaj nam pa morete, ki opisuje trgovanje z orožjem v Sloveniji v začetku devetdesetih let. Delo Ferija Lainščka z ljubezensko zgodbo Muriša iz časov pred drugo svetovno vojno se odlično prodaja, uspešnica je še Kratka zgodovina skoraj vsega Billa Brysona. Ta zelo zabavno prikazuje znanstvenike, katerih pot do spoznanj je včasih nenavadna. Zelo sta iskani tudi knjigi lanskega Nobelovega nagrajenca Orhana Pamuka, Istanbul in Sneg.

Poleg naštetih v Konzorciju zelo dobro prodajajo naslednje: Neprijetna resnica Ala Gora, Pogovori Janeza Drnovška in priročnik o duhovni rasti Svetlo modra Varje Kališnik.

V knjigarni Vale Novak v BTC je lestvica uspešnic povsem drugačna. Pri vrhu najbolje prodajanih sta Shujšajmo skupaj Vide Petrovčič in Letoviščarji češkega avtorja Michala Viewegha, tragikomična zgodba o skupini potnikov avtobusa na poletnem potovanju po Italiji. Za med gresta tudi knjigi Playboy: Intervjuji (znanih Slovencev) in Čarovnica iz Portobella brazilskega avtorja Paula Coelha, ki se spoprijema z vprašanjem, kako najti pogum, da bi bili, kar smo, čeprav nismo prepričani, kdo pravzaprav smo …

Map of Minnesota highlighting Pennington County
Map of Minnesota highlighting Pennington County (Photo credit: Wikipedia)

Iz iste kategorije:

You may also like