Zamenjava klasične žarnice z LED

LED tehnologija prinaša izjemne prednosti v primerjavi s klasično razsvetljavo. Posledično ni nič nenavadnega, da se vse več ljudi pri načrtovanju nove razsvetljave ali pri zamenjavi klasične žarnice odloča za LED različice. A ne glede na to, ali potrebujemo funkcionalno ali pa le dekorativno LED razsvetljavo, moramo biti pri izbiri LED žarnice precej previdni.

Pri izbiri LED žarnice je v prvi vrsti pomembno, katero barvno svetlobo si bomo izbrali. Na voljo so topla, dnevna ali pa hladno bela. Če boste specializiranega prodajalca vprašali, katero barvno svetlobo priporoča, vam bo verjetno odgovoril, da pravilnega odgovora v tem primeru na žalost ni.

Sicer pa barva svetlobe velja za eno od lastnosti LED žarnice. Slednja ne vpliva na njeno delovanje. Je namreč le barva svetlobe, ki jo določena LED svetilka oddaja. Izbira je torej lahko povsem odvisna od našega okusa oziroma želja.

Topla bela barva LED žarnic

Topla bela barva LED žarnic je bela barva z rumenkastim odtenkom. V resnici je takšna barva enaka svetlobi, ki jo oddaja klasična žarnica. Za oči je prijazna in jo priporočajo za uporabo v bivalnih prostorih, kot so na primer dnevna soba, kuhinja ter spalnica.

Na voljo je tudi dnevna bela barva LED žarnice. Gre torej za belo barvo, ki ima le malo rumenkastega odtenka. Dobrodošla je zlasti za uporabo v pisarniških prostorih, v trgovinah, izložbah, ne nazadnje tudi v preostalih poslovnih objektih.

Pri izbiri LED žarnice je pomembno, katero barvno svetlobo ima
Pri izbiri LED žarnice je pomembno, katero barvno svetlobo si bomo izbrali. Na voljo so topla, dnevna ali pa hladno bela.

Za hladno belo barvo žarnic LED pa je značilno, da ima modrikast odtenek. Podobna je svetlobi, ki jo oddajajo ksenon žarnice za vozila. Prostor takšna svetloba naredi precej bolj hladen. Posledično je najboljša izbira predvsem za zunanjo razsvetljavo, prav tako tudi za osvetljevanje kopalnic, pisarn ter hodnikov.

Moč LED žarnic

Ko se odločamo o izbiri moči za LED svetila, imamo k sreči na voljo prav poseben LED kalkulator. Ta na podlagi določenih tehničnih podatkov LED žarnic zmore izračunati idealno število in moč. Sama kalkulacija torej temelji na enakomerni razporeditvi ter uporabi LED žarnic s kotom svetilnost med 120 in 180 stopinjami.

Kako izbrati LED žarnice … Poenostavljeno

Takšen kalkulator je na voljo tudi na spletu. Za izračun pa moramo vpisati dimenzije našega prostora. Izberemo še želeno svetilnost in kliknemo na rezultat.

Iz iste kategorije:

You may also like