Zakaj je EGR ventil ključna komponenta vsakega vozila?

Motorji z notranjim izgorevanjem so nedvomno najbolj učinkovita in dostopna tehnologija za poganjanje številnih cestnih vozil. Med delovanjem ustvarijo številne toplogredne pline, ki so lahko škodljivi za naravo in živa bitja. Zato vsak jekleni konjiček vsebuje številne tehnologije, ki omejujejo in znižujejo omenjene nevarnosti. Poleg avtomobilskega katalizatorja je tudi EGR ventil namenjen bolj čistemu izgorevanju nevarnih plinov. Nahaja se na voznikovem delu vozila, nekje med izpuhom in sesalnim kolektorjem motorja. Deluje tako, da del plinov usmeri nazaj v izgorevalno komoro motorja in s tem izboljša proces izgorevanja ter uniči razne škodljive elemente v izpuhu avtomobila.

Kaj je EGR ventil?

Vsak motor z notranjim izgorevanjem goriva med delovanjem proizvaja številne pline. Večino je neškodljivih, vendar so nekateri izmed njih nevarni. Tako imenovani toplogredni plini negativno vplivajo na živa bitja in segrevajo ozračje.

EGR ventil je namenjen bolj čistemu izgorevanju nevarnih plinov.
EGR ventil je zelo pomemben sestavni del recirkulacije izpušnih plinov. Služi za znižanje temperature izpušnih plinov, ki nastanejo pri izgorevanju goriva v motorju in izpustu dušikovih oksidov v okolje.

Ustvarijo se tako, da se kisik in dušik pomešata z gorivom in omenjena mešanica elementov prične goreti. Pri tem se ustvarijo razni škodljivi plini, ki bi brez nadzora ušli v ozračje preko izpušnega sistema v avtomobilu. Naloga EGR ventila pa je, da ponovni usmeri te pline v izgorevalno komoro motorja in jih tako uniči. 

Kako deluje EGR ventil?

Zrak, ki ga dihamo je v velikem deležu sestavljen iz dušika. Če omenjen plin izpostavimo vročini, se kemijsko spremeni. Pri visoki vročini postane zelo reaktiven, kar pomeni, da se odziva na različne elemente s spremembo svoje kemijske sestave. Visoka vročina povzroči, da se tvorijo škodljivi oksidi, ki bi jih vozilo brez EGR ventila izpustilo v okolje. 

Omenjen ventil je natančno kalibriran, da del izpušnih plinov iz motorja usmeri nazaj v motor. To povzroči, da visoka vročina v izgorevalni komori motorja sežge pline in ustvari dodatno pogonsko silo za vozilo.

Kdaj prepoznamo težave z EGR ventilom?

Preko izpušne cevi od motorja do zadnjega dela vozila se pretaka ogromna količina plinov. Zato se lahko v EGR ventilu počasi nabirajo obloge ogljika. Prevelika količina oblog hitro povzroči, da omenjen avto del ne more več uspešno nadzorovati pretoka plinov, ker se s težavo odpira in zapira. To pa lahko povzroči sledeče simptome:

  • Višja poraba goriva
  • Slabša zmogljivost avtomobilskega motorja
  • Močan in neprijeten vonj v notranjosti kabine avtomobila, zaradi vdora ogljikovodikov, ki so posledica višje porabe goriva
Znaki težav z EGR ventilom

Priporočeno je, da ob omenjenih težavah odpeljemo vozilo k izkušenemu avtomehaniku. Nadomestne dele pa lahko hitro najdemo v kakovostni spletni trgovini z avto deli, če jih želimo kupiti sami.

Iz iste kategorije:

You may also like