Delovanje motorja v avtu pri optimalni temperaturi

Motor na notranje izgorevanje potrebuje ustrezno hlajenje za pravilno delovanje. Današnji hladilni sistemi za avto so veliko bolj napredni kot so bili nekoč. Temu je prispeval razvoj tehnologije v avtomobilizmu kot tudi uporaba bolj kakovostnih materialov pri izgradnji motornega bloka, cilindrov, batov in drugih avto delov. Delovanje vodne črpalke, ekspanzijske posode, hladilnika in drugih komponent je načeloma nevidno posameznemu vozniku. Od časa do časa pa je potrebno doliti hladilno tekočino in opraviti druge manjše tehnične posege, da zagotovimo pravilno delovanje celotnega vozila.

Zračno in vodno hlajenje motorja

Vsi novejši avtomobili vsebujejo kombinacijo zračnega in vodnega hlajenja motorja. Glavni princip omenjene tehnologije je ta, da zrak ohladi hladilno tekočino, ki je absorbirala veliko količino toplote iz motorja. Nato pa se omenjena tekočina spet spusti skozi motorni predel, kjer ponovno vsrka toploto. Ta cikel se ponavlja dokler ne ustavimo vozila oziroma motorja. Seveda v resnici ni opisan proces tako preprost, vendar je zelo blizu temu, kako motor ohranja najbolj primerno delovno temperaturo. 

hladilni sistemi za avto
Motor na notranje izgorevanje potrebuje ustrezno hlajenje za pravilno delovanje.

Vedno je velika prednost, če poznamo vsaj osnovne komponente avtomobilskega hladilnega sistema, ki jih lahko najdemo v vsakem vozilu z motorjem na notranje izgorevanje.

Vodna črpalka poganja hladilno tekočino skozi motor

Vodna črpalka je ključni del vsakega hladilnega sistema z avto. Omogoča pretakanje vode skozi hladilnik, hladilne cevi in druge avto dele. To je majhna naprava, ki se nahaja v predelu motorja. Načeloma ima zelo dolgo življenjsko dobo. Lahko pa se okvari, kar povzroči veliko slabše hlajenje motorja. To pa ima lahko za posledico pregrevanje številnih motornih delov, kar je nevarno. Priporočljivo je, da če imamo že zelo staro črpalko za avto nameščeno v svojem vozilu, da jo zamenjamo pri naslednjem malem ali velikem servisu. S tem se izognemo mnogim težavam in si omogočimo bolj brezskrbno vožnjo.

Avtomobilski hladilni sistem in ekspanzijska posoda

Veliko številno novih avtomobilov vsebuje ekspanzijsko posodo. To je ključen del vseh hladilnih sistemov za avto brez izjem. Deluje tako, da nudi dodaten prostor segreti hladilni tekočini. S tem se prepreči preobremenitev cevi in drugih avto delov. Življenjska doba ekspanzijske posode je zelo dolga. V nekaterih primerih pa jo je potrebno zamenjati, saj poči ali pa se drugače poškoduje.

Kako deluje hladilni sistem za avto?

Priporočljivo je, da čimprej zamenjamo ekspanzijsko posodo, če je ta poškodovana. Tako zagotovimo pravilno delovanje celotnega hladilnega sistema za avto in preprečimo izgubo hladilne tekočine.

Hladilnik motorja v avtu

Hladilnik motorja v avtu je velika a pogosto spregledana komponenta, ki se nahaja v sprednjem delu avta. V omenjenem hladilniku se nahaja tekočina, ki nase veže toploto iz motorja in drugih avto delov. Ko vstopi v hladilnik jo prihajajoči zrak med vožnjo avta ohladi. Za hladilnikom se nahaja tudi ventilator, ki se prižge takrat, ko se motor ne more zadovoljivo hladiti s prihajajočim zrakom. Pogosto je to takrat, ko vozilo dalj časa stoji ali pa ga počasi peljemo po hribu navzgor, kar povzroča večjo obremenjenost motorja. Hladilnik ni potrebno vzdrževati s servisi in drugimi deli. Je pa res, da se lahko sčasoma poškoduje in prične izpuščati hladilno tekočino. Takrat ga je najbolje zamenjati, da zagotovimo najbolj učinkovito delovanje celotnega avtomobilskega sistema hlajenja v vseh pogojih.

Iz iste kategorije:

You may also like