Nekoliko natančnejša definicija okulista

Zagotovo prav vsak ve, kdo je okulist in kakšna je njegova primarna funkcija. A če bi morali tovrstni poklic oziroma naziv nekoliko podrobneje opredeliti, verjetno vse skupaj ne bi bilo tako preprosto.

Okulist je torej zdravnik, ki se je izobraževal oziroma šolal na medicinski fakulteti ter je nato opravil še specializacijo za očesne bolezni. Med drugim takšna oseba zna na primer odkrivati očesne bolezni in motnje, lahko predpisuje najrazličnejše očesne pripomočke, na primer vrste očal in kontaktne leče. Prav tako lahko opravlja nekatere operativne posege na očeh.

Kaj okulist ugotavlja na okulističnem pregledu

Če menite, da je delo okulista na pregledu vaših oči zgolj merjenje dioptrije za očala ali pa kontaktne leče, se v resnici precej motite. Poleg morebitnih bolezni vam takšen strokovnjak lahko oceni, kako delujeta obe očesi skupaj, kakšen kazalnih splošnega zdravja predstavljajo vaše oči. Za okuliste je namreč znano, da sodijo med prve osebe, ki lahko odkrijejo nekatere vrste kroničnih bolezni, kot sta na primer sladkorna bolezen in visok krvni tlak.

Okulistični pregled je diagnostični postopek, s katerim se oceni zdravje oči.

Ob tem pa je nujno potrebno poudariti, da temeljiti pregledi oči niso nujni samo za odraslo populacijo. Takšne vrste pregleda je namreč nujno potreben tudi za otroke. Ravno s tem se namreč lahko tudi najmlajšim osebam omogoči normalni razvoj vida in tudi normalni učni proces. Pri otrocih, ki imajo na primer neodkrite težave z vidom, se praviloma pogosteje pojavljajo učne težave s šolskimi pa tudi domačimi nalogami.

Preberite si še naslednji članek: Največje prednosti polarizacijskih sončnih očal

Svetloba je elektromagnetno valovanje, ki se običajno širi v različnih smereh, vključno z vodoravno in navpično ravnino. Polarizirana sončna očala filtrirajo del tega valovanja, kar pomeni, da odstranijo polarizirane svetlobne valove.

Kdo pa je optometrist

Nekoliko podrobneje smo vas seznanili, kdo sploh je okulist. Predstavili vam bomo tudi delo optometrista. Pogosto se namreč zgodi, da ljudje tovrstna poklica nehote zamenjujemo. Optometrist je strokovno usposobljena oseba, ki pri svojem delu ugotavlja nepravilnosti pri njihovem vidu, obenem pa tudi ugotavlja njegovo dioptrijo. Usposobljen je predvsem za iskanje učinkovitih rešitev pri korekciji vida. Izjemno natančno mora poznati lastnosti stekel za očala in kontaktne leče.

Optometrist vam lahko dobro svetuje tudi na področju izbire primerne zaščite za oči, pomaga vam izbrati očalna stekla, glede na vaše potrebe, želje pa tudi glede na vaše delovno mesto. Za naziv optometrista je potrebno opraviti posebno vrsto izobraževanja, a takšna oseba ne opravlja nobenih kirurških posegov.

Iz iste kategorije:

You may also like