Nasveti za ustrezno košenje trave

Košnja predstavlja učinkovit način za spodbujanje rasti in ohranjanje čudovite trate. Travo je dobro večkrat kositi, ne le takrat, ko je to nujno potrebno oziroma, ko je trava že zelo visoka. Pri tem je pomembno, da bomo travo pravilno kosili, saj nepravilno košenje lahko travo tudi poškoduje.

Veliko težav s tratami povzroča nepravilno košenje, predvsem takrat, kadar travo ne pokosimo do konca ali jo kosimo preveč redko ali pa prekomerno. Pri tem tudi ni primerno, da travo kosimo s preveč dolgimi rezili.

Skrb za redno vzdrževanje kosilnice

Kosilnice predstavljajo najpomembnejše orodje za košenje trave, zato moramo poskrbeti za redne servise. Servis kosilnice je najbolje opraviti pred začetkom pomladi, zato da bo košnja trave v sezoni čim bolj učinkovita. Rezana ali topa rezila na kosilnici bodo travo poškodovala, zato je brušenje ali popravilo rezil ključnega pomena. Kosilnico je potrebno tudi redno čistiti, da se ne bi v notranjosti začeli nabirati odpadki, ki na dolgi rok lahko poškodujejo tudi motor.

Da bi bila košnja trave čim bolj učinkovita, lahko servis kosilnice opravimo oziroma naročimo v specializiranem podjetju, dostopnem na spletni strani www.ab-doo.si. Strokovnjaki za trate bodo pri servisu nabrusili vse kosilne elemente in pregledali zavore, zglobe, jermene, blažilce, olje in filtre.

Košenje trave v različnih obdobjih

Trava v zgodnji spomladi raste počasneje, zato jo lahko kosimo na vsakih štirinajst dni, ko pa se temperature nekoliko povzpnejo pa je travo potrebno kositi bolj pogosto. V pozni pomladi in v poletnih mesecih mora košnja trave postati redno tedensko opravilo, saj v tem obdobju trava najhitreje raste.

Če trave v tem obdobju ne bomo kosili vsak teden, tedaj bomo pri naslednjem košenju morali pokositi več kot eno tretjino višine trave. Pri tem pa velja pravilo, da je travo najbolje kositi takrat, ko le-ta ne preseže deset centimetrov v višino.

Kako dež vpliva na košenje trave?

Najboljši čas dneva za košenje trave je zgodaj zvečer. Če počakamo do zgodnjega večera, je trava večinoma že suha, razen če je podnevi deževalo. Sonce ni več tako intenzivno in trava bo imela dovolj časa, da okreva, preden pride naslednja popoldanska vročina.

Tudi če ni dežja, so trate v zgodnjem jutru po navadi mokre, zaradi vlage, ki jo ustvarja rosa ali megla. Če tisti dan dežuje, pa je dobro počakati, da se trata pred košnjo posuši, saj lahko košenje mokre trave povzroči neenakomeren obrez.

Iz iste kategorije:

You may also like