Neobičajni termoplasti

Čeprav velja plastika večinoma za precej nevzdržljiv in slab material, ki je uporaben le v določenih manj zahtevnih primerih, se na voljo tudi nekaj presenetljivo odpornih in vsestranskih plastičnih materialov. Pravzaprav med plastičnimi materiali najdemo celo vrsto raznolikih materialov, ki se uporabljajo v različnih okoliščinah in so pogosto idealna rešitev za določene potrebe.

Akrilno steklo

Akrilno steklo je v resnici plastični material, ki ga bolj pravilno poimenujemo z nazivom polimetilmetakrilat. Prav tako so termoplasti nekatere druge različice varnostnih in sorodnih stekel, med drugim tudi neprebojna stekla in podobni izdelki. Ti materiali imajo v primerjavi z običajnim steklom kar nekaj zelo dobrodošlih prednosti, predvsem seveda to, da se ne razletijo v primeru razbitja.

Teflon

Teflon oziroma politetrafluoroetilen je še en zelo dobro znan material, ki ga gotovo uporabljajo vsi, ki se vsaj od časa do časa lotijo kuhanja. Najdemo ga seveda v ponvah, kjer se uporablja za preprečevanje lepljenja hrane na dno, ima pa teflon še celo vrsto drugih možnosti uporabe, predvsem v medicini.

Visokotemperaturna plastika

Posebni termoplasti, ki so odporni na zahtevnejše razmere, so še posebej uporabni. En primer je PEEK oziroma poliarileterketon, ki se zelo prepričljivo obnese tudi pri visokih temperaturah in večjih obremenitvah. Prav zato se PEEK večinoma uporablja v letalski in avtomobilski industriji ter za izdelavo elementov, ki so redno izpostavljeni večjim obremenitvam. Za razliko od večine plastičnih materialov se visokotemperaturna plastika lahko brez težav uporablja tudi pri zelo visokih temperaturah, PEEK na primer zdrži tudi do 260 stopinj Celzija, in to tudi pri redni obremenitvi.

Na voljo so še mnogi drugi termoplasti, ki prenesejo visoke temperature, enake ekstreme pa dosegajo nekatere plastike na drugem koncu spektra – tudi nizke temperature so za običajno plastiko velika nevarnost, zato je velika potreba tudi po posebej prilagojenih materialih za uporabo v mrzlih okoljih.

Preberite si več o tem, kako lahko v vročih poletnih dneh, s senčniki za avto, omilitite dotok svetlobe in toplote v vaš avto.

Iz iste kategorije:

You may also like